Összegyűltek a NAV-ot vizsgáló bizottság felállításhoz szükséges aláírások

Elegendő aláírást gyűjtött össze az LMP, hogy a parlamentben kezdeményezhesse a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) működését vizsgáló bizottság felállítását – jelentette be Schiffer András, az LMP frakcióvezetője hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

aláírás

Elmondta: a kezdeményezést az MSZP és a Jobbik frakciójának szinte valamennyi tagja, öt LMP-s, valamint három, az Együtt-PM-hez és egy, a Liberálisokhoz tartozó független képviselő írta alá.

Schiffer András közölte: ha igaz, amit Horváth András, az adóhatóság volt alkalmazottja állít, akkor a láncolatos áfacsalások résztvevői éves szinten körülbelül ezermilliárd forinttal károsítják meg az országot. Hangsúlyozta, hogy korábban is kezdeményezték a vizsgálóbizottság felállítását, de akkor a kormánypártok arra hivatkoztak, hogy konkrét büntetőügyben nem lehet ilyen
testületet létrehozni. Hangsúlyozta, hogy a mostani bizottság semmiféle folyamatban lévő büntetőeljárással nem akar foglalkozni.

Képviselőtársa, Szél Bernadett azt mondta, fideszes és kereszténydemokrata képviselőktől is kértek támogató aláírásokat a testület felállításához, de a kormánypárti politikusok ezt különböző indokokkal elutasították.

Bejelentette, kezdeményezni fogja, hogy a nemzetbiztonsági bizottság a nemzetbiztonsági törvény alapján idézze be és kedd reggeli ülésén hallgassa meg Vida Ildikót, a NAV elnökét. Szavai szerint miután az adóhatóságnak van olyan szerve, amelyik nemzetbiztonsági feladatokat lát el, így annak elnökét is bekérethetik. Hangsúlyozta, hogy a nemzetbiztonsági bizottság előtt –
egy tavalyi törvénymódosítás miatt – kötelező megjelenni.

Szél Bernadett azt is kezdeményezi, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat is vegyen részt az ülésen.

Kérdésre válaszolva az ellenzéki politikus azt mondta, nincsen hivatalos információja arról, hogy Vida Ildikó Magyarországon tartózkodik-e vagy külföldön. Hozzátette: ha a NAV elnöke jelzi, hogy külföldön van, akkor azt javasolja, hogy később, egy rendkívüli bizottsági ülésen hallgassák meg.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.