Nőtt az érdeklődés a Diákhitel2 iránt

Nagyobb érdeklődést mutatnak a Diákhitel2 konstrukció iránt a hallgatók az idén a tavalyihoz képest – közölte a Diákhitel Központ az első hiteligénylési időszak tapasztalatait összegezve pénteken az MTI-vel.

Október elejéig 4 148 kérelmező Diákhitel1 és 4 321 hallgató Diákhitel2 igénylését hagyta jóvá a Diákhitel Központ.
Míg a tavalyi
tanévben összesen a jogosultak 16 százaléka igényelt diákhitelt, addig az idén egy hónap alatt a jogosultak 23 százaléka kérte a kötött felhasználású, kizárólag képzési költségekre fordítható hallgatói hitelt – írták közleményükben.
Kifejtették: a kizárólag képzési költségekre fordítható hitelt a 2013/14-es tanév első hónapjában 4 321-en vették fel összesen 1 milliárd forintot meghaladó értékben, átlagosan 231 ezer forint szemeszterenkénti összegben. A jelenleg 7,5 százalékos kamatozású Diákhitel1 felvétele a tavalyi évhez hasonlóan alakul, szeptemberben 4 148-an, összesen 916 millió forint összegben éltek a szabad felhasználású hitel adta lehetőséggel. Az átlagosan igényelt hitelösszeg – szemeszterenként – 221 ezer
forint.

A szabad felhasználású Diákhitelt a Szegedi Tudományegyetem képzésein részt vevő hallgatók, míg a kötött felhasználású konstrukciót a Budapesti Gazdasági Főiskola hallgatói igényelték legtöbben; ez az előző években tapasztaltakhoz képest nem jelent komoly átrendeződést az intézmények rangsorában. Változás azonban, hogy a Diákhitel2 népszerűségi listáján az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), amely tavaly a második helyen szerepelt, az idén az első ötbe sem került be. A Budapesti Gazdasági Főiskolát követően a legtöbben a Budapesti Corvinus Egyetemen ás a Budapesti Kommunikációs Főiskolán folytatott tanulmányokra veszik fel az államilag kamattámogatott 2 százalékos kölcsönt – közölték.

A Diákhitel
igénylésére folyamatosan van lehetőség, aki október 15-ig beadja kérelmét, november 15-ig hozzájut a kívánt összeghez.
Az ügyintézés az idei tanévtől jelentősen egyszerűbbé vált: a Diákhitel hitel-ügyintézési felülete, a Diákhitel Direkt (www.diakhiteldirekt.hu) mellett a felsőoktatási intézmények elektronikus tanulmányi rendszereinek felületeiről (ETR/Neptun) is elindítható a Diákhitel igénylése, amely akár helyben, az adott intézmény tanulmányi osztályán vagy a kijelölt Diákhitel hiteligénylési pontokon is leadható.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.