Mini lexikon a dugattyús kompresszorról

A dugattyús kompresszorok felhasználása az ipari és a kisebb műszaki területeken egyaránt elterjedt. A dugattyús kompresszorokat rendszerint szembeállítjuk a csavarkompresszorokkal, egyébként a működési elvük és a felhasználási területeik tekintetében is jelentősen különböznek.

dugattyús kompresszor

A két típus közötti legalapvetőbb eltérés a működési elvben mutatkozik. A dugattyús kompresszorok esetében magától értetődő módon a dugattyú végzi a sűrített levegő előállítását, a csavarkompresszorok esetében viszont két egymással szemben helyezhető csavar látja el ugyanezt a feladatot.

Mint minden műszaki termék esetében, úgy a dugattyús kompresszorokról is el lehet mondani, hogy érdemes megbízható gyártótól vásárolni. Fontos szempont, hogy a szerkezeti felépítés strapabíró legyen, hiszen egy kompresszor esetében ez elsődleges szempont. Akár otthoni felhasználási
célokra, akár üzemi igények kielégítésére választunk dugattyús kompresszort, törekedjünk a minőségre. Ennek ellenére természetesen tehetünk különbséget a minőségbeli igények tekintetében; az otthoni felhasználás során valószínűleg sokkal kisebb terhelés éri a kompresszort, így a teljesítmény és a minőség tekintetében megengedőbbek lehetünk. Ez minden bizonnyal az árat is jelentősen csökkenti.

A btkkft.hu szakemberei viszont arra is felhívják a figyelmünket, hogy az üzemi és ipari felhasználás során kiemelt figyelmet kell szentelnünk a minőségnek. Ne válasszunk olyan terméket, amely neve gyakorlatilag ismeretlen a szakmában; egy névtelen termék minősége várhatóan
elmarad a piacon megtalálható többi kompresszor minőségétől, ráadásul az esetleges meghibásodás során szükségessé váló alkatrészekkel is meggyűlhet a bajunk, ugyanis sokkal nehezebben tudjuk beszerezni a cserét.

Mindenképpen olyan dugattyús kompresszort kell választanunk, aminek kiváló az ár-érték aránya. Ha ekképpen döntünk, akkor a szükséges teljesítmény tekintetében sem nyúlhatunk mellé. Nem kell feltétlenül a legdrágább árkategóriához ragaszkodnunk, hiszen a középkategóriás termékek között is találhatunk megbízható kompresszorokat, de minden esetben fontoljuk meg a döntést, illetve vizsgáljuk meg az adott márka meghibásodási mutatóit! Ha így teszünk, biztosan elégedettek leszünk a megvásárolt termékkel.

A
dugattyús kompresszor megvásárlása előtt azonban néhány fontos kérdést még át kell gondolni. Mindenekelőtt tisztázzuk le a villamos hálózat paramétereit. Probléma akkor jelentkezik, ha a hálózat kapacitása elmarad a kompresszor által igényelt kapacitástól. Ilyen esetben a kompresszor egyszerűen használhatatlanná válik, tehát a vásárlás hiábavaló lenne.

A választásnál szenteljünk figyelmet a pumpák fordulatszámának is. A fordulatszám fordítottan arányos a várható élettartammal, vagyis minél nagyobb fordulatszámon működik egy kompresszor, annál hamarabb elhasználódik. A szakemberek ezért azt javasolják, hogy a döntésnél törekedjünk az alacsonyabb fordulatszámú termék kiválasztására, de azzal párhuzamosan csak olyat igényeljünk,
ami garantáltan elegendő lesz a szükségleteink kielégítésére.

Végül pedig tisztában kell lennünk a kompresszorok műszaki adataival. Ezek megismerését úgy érhetjük el, ha figyelmesen összehasonlítjuk a különböző termékek műszaki táblázatát. Ez egyáltalán nem egyszerű feladat, hiszen a műszaki táblázatok felületes vizsgálata során egyes jellemzők elkerülhetik a figyelmünket, de ha alaposabban vizsgáljuk a műszaki paramétereket, akkor fény derülhet a kompresszorok várható élettartamára.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.