Lakáshitel önerő nélkül – mi kell hozzá?

Hitelfelvétel kapcsán gyakran szóba kerülnek a szükséges feltételek, melyek között főként lakáshitel esetén van első
helyen az önerő kérdése. A Hitel mindenkinek szakértő csapatának véleménye megegyezik abban, hogy napjainkban nem áll rendelkezésre olyan lakáshitel lehetőség, amely önerő nélkül tenné lehetővé a pénzhez jutást.

De akkor mégis milyen módon juthatnak hitelhez azok, akik nem rendelkeznek megtakarításokkal? Bár tény, hogy önerőre mindenképpen szükség lesz, de annak mértéke több tényező függvényeként változik.

Lakáshitel

Hitelintézetenként eltérő követelmények

Alapvetően
elmondható, hogy a hitelintézetek minimum húsz százalék önerőt szoktak megkövetelni. Tehát abban az esetben, ha egy ötmilliós ingatlant szeretne első lakásként megvásárolni, annak feltételei között mindenképpen szerepel minimum egymillió forintos saját rész előteremtése.

Természetesen ez még korántsem elegendő ahhoz, hogy a hitelbírálat pozitív eredménnyel záruljon, ugyanis a legalább három hónapos munkaviszony és az igazolt jövedelem is nélkülözhetetlenek. Hitelintézetenként azonban eltérő feltételrendszerrel találkozni, és az is előfordulhat, hogy a munkaviszony hosszát illetően is más és más követelmények társulnak az egyes hitelajánlatokhoz.

Csökkenthető a saját rész mértéke!

A hitelmindenkinek.hu
arra is felhívja a figyelmet, hogy a lakáshitel ingatlan fedezet nélkül ugyan működhet, de a szükséges önerőt illetően akár a húsz százaléknál nagyobb mértéket is megkövetelhet a bank. Tipikusan ez szokott előfordulni akkor, ha egy értékes, akár tíz-tizenötmilliós ingatlanról van szó, vagy a jövedelem nem felel meg bizonyos szempontból az elvárásoknak. Ilyen esetekben egy vagy két ingatlanfedezet felajánlása segíthet a szükséges önerő csökkentésében.

Legtöbben nem csak egyetlen hitellel rendelkezünk, és az akár évekkel ezelőtt felvett személyi kölcsön, diákhitel, vagy áruhitel törlesztők szintén terhelik a jövedelmet. A bankok igyekeznek olyan rendszerben elbírálni a hiteligényléseket, amelyek számukra is biztosítják a
rendszeres törlesztést. Abban az esetben, ha a jövedelem bizonyos százaléka már megterhelt, könnyen lehet, hogy éppen ez áll majd a lakáshitel felvételének útjába.

Célszerű megismernie több bank ajánlatait, ennek gyors módját kínálja az online lakáshitel kalkulátor. Megadhatja, hogy mennyi lakáshitelre lenne szüksége, milyen jövedelemmel rendelkezik, és máris információkhoz juta arról, milyen futamidőre, mekkora összeghez juthat hozzá. Az önerő megléte azonban kiemelt jelentőséggel bír, ezt ne feledje! Minél kisebb összeghez kíván hozzájutni, annál alacsonyabb a saját erő iránti követelmény is. Igaz ez általában arra is, hogy minél jobb jövedelemmel rendelkezik, annál kedvezőbb feltételekkel juthat lakáshitelhez. Érdemes tehát
mindig személyre szabottan tájékozódni lehetőségeiről, hiszen mind a támogatás formákról, mind az önerőre és ingatlanfedezetre vonatkozóan más és más szabályozással találkozni bankonként.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.