A futás jótékony hatásai

A futás az egyik legegészségesebb sport. A fogyókúrázók számára ajánlott, mivel a teljes test megmozgatásra kerül általa, így a kalóriák is könnyebben égnek. A futásnak viszont ezen felül számtalan
jótékony és egészségmegőrző hatása van.

A rendszeres futástól nő a szív terhelhetősége. A vérnyomás is csökken és megnő a HDL – azaz a jó koleszterinszint termelődése. A szervezet felfrissül és ellenállóbbá válik a futástól. Sok betegség megelőzésében nagy szerepet játszhat ez a sport! A szív és érrendszeri megbetegedésekre sokkal kisebb az esélyük azoknak, akik rendszeresen ezt a mozgásformát választják.

A szívinfarktus esélye csökken, hiszen a szív terhelhetősége megnő. A trombózis veszély is kisebb lesz. A vérkeringésre tett jó hatásai miatt minden szervnek jót tesz a futás. Jobb lesz a test vér és oxigén ellátása, ami hozzájárul a fáradtság és levertség érzet megszűnéséhez is!

A futás és
minden egyéb testmozgás is csökkenti a cukorbetegség kialakulását. Az idősödő korban sűrűn előforduló medence és combnyaktörésre is kisebb az esélyük a rendszeresen sportolóknak, hiszen kevésbé veszélyezteti őket a csontritkulás-
futásEleinte megerőltetőnek és monotonnak tűnhet a futás. Ez csak az első alkalmakkor van így, amíg a szervezet megszokja a mozgást és a rendszerességet. A futás következtében endorfin, vagyis boldogsághormon termelődik a szervezetben. Ennek hatására jobb lesz a kedvünk, kevésbé leszünk idegesek és fáradtak.

Egy nehéz és fárasztó nap után semmivel
sem lehet jobban levezetni a felgyülemlett feszültséget, mint a futással! Futás közben hiába érzünk terhelést az izmainkon, mégis ellazulunk, nem a nehézségekre koncentrálunk, csak a testünkre, a környezetünkre. Ez már önmagában is elég ahhoz, hogy megszabaduljunk a stressztől, de az endorfin termelés is hozzájárul a problémák elengedéséhez!
A fogyásra vágyók számára az egyik legjobb sport! Mivel átmozgatja az egész testet, a kalóriák könnyebben égnek. A futás ráadásul gyorsítja az anyagcserét is, ami elengedhetetlen a fogyáshoz! A testsúly megőrzésre törekvők számára is ideális sport! A kalóriaégetésen kívül izmokat is építünk futás közben! Így a formás combok és a feszes fenék mondhatni kellemes mellékhatásként jelentkeznek,
ha rendszeresen eljárunk futni!

Az nem jelent gondot, ha eddig nem sportoltunk, a futást soha sem késő elkezdeni! Eleinte rövidebb távot kell lefutni lassabb tempóban, majd fokozatosan kell növelni a távot és az intenzitást. A futás jótékony hatásai hamar észrevehetőek lesznek!

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.