Zsírban oldódó vitaminok

A vitamin

Előanyaga a karotin, amiből a máj képez vitamint. Hiányában a bőr rücskössé válik. Szükséges a csontosodáshoz és a növekedést is nagyban segíti. A – vitamint a máj, vese, szív, tojássárgája,  méz, virágpor, méhpempő, tengerihalak, narancsfélék, sötétzöld leveleszöldségek, paradicsom tartalmaznak, A-provitaminokat: a répában, parajban, kajszibarackban, kelkáposztában, sárgadinnyében, sütőtökben, paradicsomban, pirospaprikában találunk.


D-vitamin

A D-vitamint az emberi test napfény segítségével elő tudja állítani, de májban, tőkehalmáj olajban, vajban, tojássárgájában is nagyobb mennyiségben található, ezek fogyasztásával is pótolni tudjuk. A margarinokat D-vitaminnal dúsítják. Ne feledjük, hogy a D-vitamin gazdag ételek zsírban is gazdagok! A bevitt vitaminnak körülbelül 50-80%-a szívódik fel. Előanyaga az ergoszterin, amely ultraibolya sugarak hatására alakul át D-vitaminná. Felszívódásához epesavra van szükség. Fontos szerepe van a mészképződésben. Hiányában a csontok lágyak maradnak, a fogak későn bújnak elő. Természetes forrásai: tőkehalmájolaj, hering, makréla, lazac, máj, tojás, tej és tejtermékek.

vitaminok

E-vitamin

Az E-vitamin biológiai hatása nem teljesen ismert még, hiszen hiánytünetei sem igazán jelentkeznek, illetve nem jellemzőek. Legjobb E-vitamin forrásaink a növényi olajok, tehát a napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva- kukoricaolaj, a búzacsíra és az egyéb gabonacsírák, a zöld növények, de a hús, a máj és a tojás tartalmaz jelentősebb mennyiségű vitamint.

K vitamin

Fajtái K1- és K2-vitamin.  A K1-vitamint a zöld növények, a K2-vitamint a baktériumok szintetizálják. A K1-vitamint elsősorban a zöld leveles növényekben találhatunk, mint például a zöldség-
és főzelékfélék, a káposzta, a brokkoli, a spenót, a bimbós kel, a paraj, valamint a tej- és tejtermékek, és a máj. Hiányában vérzékenység, véralvadási zavarok léphetnek fel, túladagolásának egészséges embereken nincsenek következményei, csak koraszülötteknél okozhat különféle idegrendszeri elváltozásokat.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.