Visszakerül az államhoz az E.ON gázüzletága

Szeptember 30-ával kerül vissza az E.ON gázüzletága a magyar államhoz – mondta a nemzeti fejlesztési miniszter a Kossuth Rádiónak adott interjúban. Németh Lászlóné arról is beszélt, hogy az MVM-nek is nonprofit módon kell majd szolgáltatnia a lakosságnak.

A miniszter a G7 című gazdasági műsornak adott interjút, amelyből pénteken közölt részletet a 180 perc.
Németh Lászlóné elmondta: szeptember 30-ával kerül vissza az E.ON gázüzletága – a kereskedő és a tároló cég is – a magyar államhoz. Ezután már lehetősége lesz az államnak
az ártárgyalásra, a tényleges kereskedelmi folyamatok befolyásolására a földgázimportnál.
Hozzátette: az áramszolgáltatásnál az állami tulajdonú MVM szerepe erősödni fog, és a cégnek is alkalmazkodnia kell majd ahhoz a szemlélethez, hogy a lakossági szolgáltatások nonprofitok legyenek.
Az energiaárakkal kapcsolatban kijelentette: a kormány szeretné biztosítani a lakosság számára, hogy az eddig megtett és az eddig bejelentett rezsicsökkentő lépések egy kiszámítható és hosszú folyamatban változatlanul megmaradjanak. A közművekre készülő szabályozás adja meg a törvényi keretet a lakosság biztonságához – mondta.
Németh Lászlóné közölte: újabb változásokra nem lesz szükség a kormány energiapolitikájában, a szolgáltatókkal
a megvásárlásukról megkezdett tárgyalások meghatározzák az irányt.
Jelenleg hat-hét közműcég tulajdonosával tárgyalnak a visszavásárlásról, az év végéig már több részletet lehet majd erről megtudni – tette hozzá a nemzeti fejlesztési miniszter.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.