Új, igen ritka bagolyfajt fedeztek fel Ománban holland kutatók

Új, igen ritka bagolyfajt fedeztek fel Ománban holland kutatók. Sikerült lefotózniuk, a hangját
is felvették, már csak a genetikai vizsgálat van hátra.

Az ornitológusok szerint a madár abba a családba tartozik, amelybe az Európában is elterjedt macskabagoly. Az új fajt az ománi hegyvidék egy elzárt vidékén fedezték fel – tudósított a BBC hírszolgálata a Dutch Birding című szaklapban megjelent tanulmányról.
Magnus Robb állathang-rögzítő szakember elmondta, akkor lett figyelmes az új dallamra, mikor márciusban egy másik bagoly énekét akarta felvenni. Mivel elég jól ismeri az Arab-félsziget baglyainak hangját, biztos volt abban, hogy ez valami egészen más.
Miután az ornitológusok többször is visszatértek a távoli hegyvidékre, sikerült fotót is készíteniük az ismeretlen bagolyfaj egyik egyedéről. Az új fajnak csupán hét
példányát sikerült eddig megfigyelniük az ország északi határán húzódó Ománi-hegység egyetlen völgyében.

A kutatók most azt tervezik, hogy a madár tollaiból azonosítják a DNS-ét, hogy genetikailag is bebizonyítsák, új fajt fedeztek fel. Az állatot ománi bagolynak akarnak elnevezni – tisztelgésül az ország lakói előtt.
A Cornell Egyetem ornitológusa, Wesley Hochachka elmondta, hogy az utóbbi évtizedekben egyre inkább elfogadottá vált – különösen a trópusi vidékeken -, hogy az új madárfajokat világosan megkülönböztethető énekük révén fedezik fel.

Szakértők szerint már a hangfelvételek és a képek is bizonyítják, hogy valóban új fajról van szól. A kutatók azért igyekeznek hivatalosan is elismertetni felfedezésüket,
hogy minél előbb védelmet kaphasson az igen ritka madár.
(http://www.bbc.co.uk/news/24374313)

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.