Tévhitek a táplálkozásról

Egyre többet hallunk és olvasunk a táplálkozásról. A temérdek információ miatt viszont rendkívül nehéz eligazodni közöttük. A helytálló információk között azonban  vannak olyanok is, melyeknek semmi igazságtartalmuk nincs.

1. Az ananász fogyaszt

Ez a hamis nézet széles körben elterjedt. Az ananász valóban tartalmaz zsírbontó enzimet, viszont nem a gyümölcs maga, hanem a szára, mely része nem fogyasztható.

2. Ételek édesítőszerrel, cukor nélkül – nincs bennük kalória

A
’cukor nélkül’ felirat a termékeken azt jelenti, hogy cukor hozzáadása nélkül készültek. Ez viszont nem jelenti azt, hogy magukban a termékekben nincs cukor, hiszen ezek alapanyaga már eleve tartalmazhat cukrot. Az édesítők, mint például a szacharin, vagy az aszpartam, 300-400-szor édesebbek, mint a cukor, és bár tartalmaznak kalóriát, annyira keveset használunk belőlük, hogy ezek használatával elenyésző kalóriát juttatunk a szervezetünkbe. A zsiradékokban is van kalória, nem csak a cukrokban.

3. Az olivaolaj kalóriaszegényebb, mint más olajok

Minden olaj ugyanannyi kalóriát tartalmaz, tápértékük viszont különbözik a felhasznált magoktól és gyümölcsfajtáktól függően. A dió-, szója-, repce- és búzacsíraolaj például
tartalmaz F-vitamint, így ezek a a legjobbak egészségünk számára.

4. A ’cukor hozzáadása nélkül’ felirat azt jelenti, hogy nem található cukor a termékben

Ha egy gyümölcslé dobozán azt olvassuk, hogy cukor hozzáadása nélkül készült, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adott italban kevesebb cukor van, mint egy másik hasonló termékben. A lényeg a gyümölcslé cukortartalma. Minél alacsonyabb ez az érték, annál kevesebb cukor van az italban, de ez valódi gyümölcscukor.

5. A só nélküli táplálkozás fogyaszt

Mivel a só megköti a vizet a szervezetünkben, így igaz az az állítás, hogy a só elhagyásával vizet vesztünk, viszont a víz nem zsír. Étkezéseinkből nem kell elhagynunk a sót, egyszerűen csak módjával,
kevesebbet kell használnunk. A túlzott sófogyasztás káros szervezetünknek, mivel megköti a vizet, magas vérnyomást okoz, valamint fokozza éhségérzetünket.

6. Egy 10%-os joghurt soványabb, mint egy 20%-os túró

A joghurtok esetében csalóka a ’10%-os zsírtartalom’ felirat, ugyanis a zsírtartalmat a szárazanyag-tartalomhoz mérik. Ennek értelmében a 10%-os joghurt jóval zsírosabb, mint a 20%-os túró.

7. A hal soványabb, mint a hús

fishEgyes halak, mint például a szardínia, vagy a makréla több zsiradékot tartalmaznak, mint a szárnyas vagy a borjúhús.. Az úgynevezett ’zsíros halak’,
mint a lazac, a szardínia és a harcsa Omega-3 zsírsavakban gazdagok (az Omega-3 jótékony hatással hat a szív- és érrendszerre), így fogyasztásuk javasolt és fontos is.

8. A mélyhűtött zöldségek kevesebb vitamint tartalmaznak

A fagyasztott zöldségfélék egyáltalán nem tartalmaznak kevesebb vitamint, mint a frissek, sőt, sok esetben előfordul, hogy több vitamin található meg bennük, mint a ’friss’ zöldségekben. A fény és a túl hosszú tárolás hatására sokkal több vitamin veszhet kárba, mint a fagyasztás által.

9. A spenótban sok a vas

A spenótban tényleg van vas, de ezt a fajta vasat szervezetünk nehezen tudja hasznosítani, viszont a spenótnak magas az antioxidáns-tartalma, és ez az egyik legdiétásabb zöldség
is, mivel rendkívül alacsony a kalóriatartalma.

10. A zsírszegény, light és könnyű ugyanazt jelentik

A könnyű és a light kifejezések szabadon használhatók így azoknak a termékeknek, melyek csomagolására ezt írták, semmiféle szabályrendszernek nem kell megfelelniük, a zsírszegény termékeken viszont a gyártóknak fel kell tüntetniük a csökkentett százalékos értéket.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.