Természetes gyógymódok leégés esetére

A túl sok napozás következtében könnyen leéghetünk. A bőr ilyenkor kipirul és kellemetlen égő, néha már-már fájdalmas érzés léphet fel. A leégett bőrfelületet kezelni kell, hogy minél előbb elmúljon a kellemetlen érzés és amennyire csak lehetséges megelőzzük a felső bőrréteg lehámlását!

Sok természetes gyógymód létezik leégés esetére, lássunk most ezek közül néhányat!
almaecetHa már megtörtént a baj és ég, esetleg fáj a bőr, először
is tisztítsuk meg. Zuhanyozzunk le langyos vízzel. Ezt követően a bőrnyugtatás a lényeg. Az almaecetes vízzel való áttörölgetés az egyik leghatékonyabb módszer. Amennyiben a karunkon, vagy a lábainkon lett vörös és égő a bőr, akár borogathatjuk is! Egy liter vízhez másfél-két dl. Almaecetet kell adni és ezzel áttörölni a bőrfelületet. Ezt addig érdemes ismételni, amíg egy kicsit enyhülnek a kellemetlen tünetek. Ne használjunk túlságosan hideg vizet, a legjobb a szoba-hőmérsékletű, esetleg langyos víz használata!

A kamilla is bőrnyugtató hatású. Ezért egy erősre főzött kamillateával is áttörölhetjük, borogathatjuk az égő bőrfelületet. A kamilla teát is ki kell hűteni, mielőtt borogatásként használnánk!

A joghurtnak
is remek hatásai vannak. Kissé bizarrul hangzik, de nagymértékben gyógyíthatja a bőr gyógyulását, ha natúr joghurttal átkenjük a sérült bőrfelületet és így pihenünk legalább fél órát. Ezt követően langyos zuhannyal le kell mosni a joghurt maradványokat. Ezt a folyamatot több alkalommal érdemes megismételni ahhoz, hogy eredményeket érjünk el. A joghurtban található természetes anyagok nyugtatják a bőrt és elősegítik a gyógyulást!

A legfontosabb a bőr nyugtatása, majd a hidratálása. Amikor már enyhült az égő, fájó érzés, valamilyen gyengéden ápoló testápolóval is érdemes bekennünk a bőrünket. A legjobb, ha kamillás, vagy aloés testápolót választunk. A lényeg, hogy hamar felszívódjon, ne kelljen a hosszas kenegetéssel
kínoznunk magunkat!

A leégés mértékétől függ a gyógyulás sebessége. Amennyiben a fenti házi gyógymódok mellett döntünk, garantáltan gyors és eredményes lesz a bőr kezelése!

Mivel a leégés nagyon kellemetlen, érdemes a megelőzésre figyelni és kerülni a túlzottan sok napozást. Valamint délidőben nem érdemes a napra menni, illetve a bőrvédő napkrémek használata is elengedhetetlen! A gyermekek bőre még érzékenyebb, ezért rájuk nagyon kell vigyázni, a strandolás, napozás közben!

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.