Őszi gasztronómiai séták

A gyorsételek, a kínai és a kóser konyha, a legjobb borok, a kávék és Krúdy kocsmáinak világába kalauzolják el a gasztronómia iránt elkötelezett és a főváros legendáira kíváncsi érdeklődőket a Hosszúlépés csapatának
őszi sétái.

A “streetfood” programon október 18-án a gyorsan fogyasztható és szállítható utcai ételeket kínáló büféket, bárokat és bisztrókat, valamint a gyorséttermek kultúráját és múltját mutatja be Fűszeres Eszter gasztroblogger, a túra vezetője – adta hírül a Hosszúlépés közleménye.

gasztroA néhai budai borvidék rég elfeledett színtereire kíváncsiakat a Borászbástya című programra várják október 19-én; a séta a budai Váron és a Tabánon át a Gellérthegy rejtett zugaiba vezet, ahol fény derül arra, hogy mi a csiger, hol éltek a “kutya rácok”, hogyan hamisították
az ősök a borokat és hogyan igyekezett életben maradni a budai Grinzing a filoxéra kártevő pusztítása után. A sétát Magyar Kornélia borblogger vezeti.

A november 2-i Egy falat Kína című sétán a kínai konyha különleges ízvilága mellett a keleti gyógyászattal, a kínai teákkal, sőt Petőfi kínai népszerűségének történetével is megismerkedhetnek a résztvevők Csontos Sára ázsiai gasztroszakértő segítségével, a kocsmakultúra és az irodalom iránt érdeklődőket pedig az október 26-i, Krúdy-fröccs sétára várják, amelyen Krúdy Gyula legkedvesebb kiskocsmáit és Óbuda építészeti érdekességeit látogathatják végig a résztvevők Koniorczyk Bori urbanista vezetésével.

Kóser Budapest címmel november 10-én a zsidó konyha
egyedi világába kalauzolja a látogatókat Fűszeres Eszter, aki a VII. kerületben valaha virágzott kóser élet emlékeit is bemutatja. A séta résztvevői felkeresnek egykori húsüzemeket, éttermeket, pékségeket, miközben megismerhetik a sólet készítésének fortélyait, számos vallási előírást és érdekességet is.

kávéAhogyan az étkezésből, egy jó gasztronómiai összeállításból sem maradhat ki a kávé, így a szervezők október 27-én a Talpig feketében című sétán a budapesti kávékultúra nyomába erednek és felfedezik a déli belváros, a Ferencváros, a Kiskörút és a belváros
hajdani kávéházait, mesélnek a törzsközönséget alkotó irodalmárokról, művészekről és örömlányokról is. A sétát Saly Noémi várostörténész vezeti.

A programokról részletesen a www.hosszulepes.org oldalon lehet tájékozódni.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.