Nyomozás a területalapú támogatást igénylő csalók ellen

Nyomozást rendelt el a Vidékfejlesztési Minisztérium információi alapján a Fővárosi Főügyészség azoknak az ügyében, akik bűncselekménnyel akartak megszerezni uniós területalapú támogatásokat – jelentette be a tárca parlamenti államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Budai Gyula közölte: a minisztérium 2013 február közepe óta rendelkezik olyan információkkal, hogy bűnözői körök bűncselekmény útján kívánnak megszerezni EU-támogatásokat.
A tárca az információkat már akkor átadta az illetékes hatóságoknak. Az ügyben a Fővárosi Főügyészség nyomozást rendelt el – mondta Gőgös Zoltán szocialista szakpolitikus szerdai sajtótájékoztatójára reagálva.
Gőgös Zoltán arról
beszélt, hogy a három érdekcsoport több mint egymilliárd forint támogatást igényelt, a csalásokat kiszűrő informatikai rendszeren azonban időben fennakadtak. Véleménye szerint ezt nem lehetett volna belső segítség nélkül előkészíteni.

Az ügy részleteiről Budai Gyula annyit mondott: ezek a bűnözői körök az idén hoztak létre olyan gazdasági társaságokat, amelyek május 15-e után kérelmeket nyújtottak be területalapú támogatásokra. A cégek olyan területekre adtak be támogatási igényt, amelyeket nem béreltek, nem használtak, tehát amelyekre nem volt jogosultságuk.
Budai Gyula kiemelte: az érintett gazdasági társaságok csak akkor tudhatták, hogy milyen területekre nem nyújtottak be mások támogatási kérelmeket, ha a Mezőgazdasági
és Vidékfejlesztési Hivatalon (MVH) belül voltak informátoraik, akik megadták nekik ezeket az adatokat. Ebben középszintűnél magasabb pozícióban lévő vezetőknek kellett közreműködniük – vélte az államtitkár.

A tárca információi szerint 24 cégről, és 400 millió forintos támogatási igényről van szó. Budai Gyula szerint “blődség” a Gőgös Zoltán által említett egymilliárd forint.
Az államtitkár tájékoztatása szerint a tárca már februártól az információk birtokában volt, a hatóságokkal együttműködve az érintett cégeket figyelemmel kísérték, a támogatási kérelmek benyújtása után pedig intézkedtek, hogy az igényléseket ne fizessék ki. Sem az Európai Uniót, sem a magyar államot nem érte kár – szögezte le Budai
Gyula. A politikus jelezte: az ügy jellege miatt több információt nem adhat.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.