Mivel töltse a gyerek a nyári vakációt?

A dolgozó szülőknek sok esetben nagy gondot jelent, hogy mivel is töltse a gyermek a nyári vakációt. Nem könnyű hasznos és mégis szórakoztató programokat szervezni a gyermek számára.

Amennyiben
lehetséges természetesen az a legjobb, ha minél több időt töltünk a gyermekünkkel. Mivel a szülők általában csak délután és hétvégén érnek rá, ezért arra az időre is ki kell találni valamilyen elfoglaltságot a gyermeknek, amíg a szülők dolgoznak.

Kortól függően nem célszerű egyedül hagyni a gyermeket egy fél napra. Ha megoldható az a legjobb, ha a nagyszülők vigyáznak a kicsire, amíg a szülők dolgoznak. Így családi környezetben lehet a gyerek és a nagyi gondoskodásánál jobb törődést nem is lehet elképzelni! Ha erre nincs lehetőség, más gyerekes családokkal is meg lehet szervezni a hétköznapi felvigyázást. Amennyiben az egyik családban délelőtt, a másikban például délután dolgoznak a szülők, felváltva vigyázhatnak
a gyermekekre.

gyerekHa már meg van, kik és mikor vigyáznak a kicsire, már csak a megfelelő programokat kell kitalálni. A számítógép és a tévé nem jelent megfelelő elfoglaltságot egész nyárra! Igyekezzünk készségfejlesztő játékokat kitalálni a gyerekeknek! Az ügyészségi és készségfejlesztő játékok nem csak lefoglalják a kicsiket, de hozzájárulnak a szellemi fejlettségükhöz is! A mozgásra is nagy szükségük van, ezért minél több szabadtéri programot érdemes szervezni!

Amennyiben a gyerek már iskolás korú, a tanulásról sem szabad megfeledkezni. A kötelező olvasmányokon
kívül adhatunk a gyermek kezébe érdekes könyveket, amelyek lekötik a figyelmét. Az olvasás az egyik leghasznosabb tevékenység, hiszen fejleszti a beszéd és fogalmazási készséget és jó hatással van a vizualizációs készségre is!

A munka mellett törekedjünk arra, hogy minél több időt töltsünk a gyerekkel! A hétvégék érdemes egész napos szórakoztató programokat szervezni. A közös strandolás és kirándulás a kicsiknek szórakozást jelent, a nagyoknak kikapcsolódást! Az esti beszélgetések, a napi élménybeszámolók is kihagyhatatlanok!

Mindamellett, hogy a szülők elfoglaltak, a gyerekeknek érezniük kell, hogy fontosak és a szeretteik törődnek velük! Ha együtt van a család az a kicsiknek és a nagyoknak egyaránt jó! A közös
programok legyenek akár szabadtériek, akár csak egy otthon töltött nap során a közös filmnézés, összekovácsolják a családot! A programok kialakításához csak egy kis fantázia szükséges! A legjobb amit tehetünk, ha átgondoljuk, melyek voltak azok a programok, amelyeket minket leginkább szórakoztattak gyerekként!

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.