Mit nézzen meg feltétlenül Egerben?

Eger hallatán talán nincs is olyan ember az országban, akinek nem ugrana be azonnal Gárdonyi Géza: Egri
Csillagok című regénye. A több mint 56 ezer lelket számoló észak-magyarországi város a Bükk hegység lábánál számos felejthetetlen élmény helyszíne lehet.

Egri szállások

Heves megye megyeszékhelye olyan oktatási, és kulturális központ, amely egyszerűen kihagyhatatlan a tartalmas kikapcsolódás szerelmeseinek. Ezért a myszallas.com munkatársaira hallgatva érdemes időben lefoglalni az egri szállásunkat.

Egerben mindig történik valami

Eger nem csak nyáron, hanem egész évben színes programokkal, világhírű borokkal, romantikus
pincesorokkal és természetesen az Egri várral és a benne megbújó öt állandó, és néhány időszakos kiállítással csábítja az odalátogatókat.

Aki a vár, Magyarország második legnagyobb bazilikája, és hazánk leghíresebb pincesora mellett még fürödne is, annak sem kell kompromisszumokat kötnie. Az egri termálfürdő természetes környezetben, 5 hektárnyi területen várja a megmártózni vágyókat.

Egri borvidék

Az egri borkultúra majdnem a honfoglalásig nyúlik vissza, és a XV. századig kizárólag fehér borszőlőfajtáiról volt ismert. A XI. században a rácok révén megjelent a Kadarka, és jelentős vörösbortermelés vette kezdetét. Valamikor ez idő tájt született meg Eger máig leghíresebb bora, az Egri Bikavér is. Ugyanakkor
a fehérbortermelés sem állt le, és ma is méltán büszkék az egriek az Egri leánykára, és a Debrői hárslevelűre.

A borvidék jelenleg két körzetből áll, az egrihez 14, a debrői részhez 4 település szőlőterületei kapcsolódnak.

Szépasszony-völgy

Sokan nem tudják, hogy a völgyet a XIX. század első felében még Koháry Völgynek hívták az egri vár felszabadításában oroszlánrészt vállaló Koháry István vicegenerális tiszteletére. Az 1781-es levéltári adatok viszont már Szépasszony-völgyként emlékeznek meg a területről, és összesen 32 borospincét említenek meg a fennmaradt írásos emlékek.

Az egri bor és a Szépasszony-völgy mára már összekapcsolódott a köztudatban, és a 150 pincében éves szinte sok
tízezer borkedvelő, turista fordul meg. Ennek ellenére a közelmúltban épült szállodáknak, hoteleknek köszönhetően a Myszállás azt tapasztalta, hogy szinte mindig találni szálláshelyet Egerben. Igaz, ha konkrét elképzelésünk van, akkor érdemes minél előbb lefoglalni az adott helyen a szállást.

A „pincevárosként” is becézett terület 1999-ben, köszönhetően Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatának új életre kelt, és többek között egy központi díszpark, Piknik Park, vásártér, valamint a Szépasszony, és a Hordón ülő Bacchus szobor is tovább emelte a fényét. Ennek köszönhetően a korábban passzív pincetulajdonosok is nekiláttak, és szépen lassan mindenki átalakította,
felújította, folyamatosan szépítgette a saját borospincéjét.

Eger egy olyan város, amelyet egyszer az életében minden magyarnak látnia kell.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.