Mit is jelent pontosan az egészséges életmód

Mit is jelent pontosan az egészséges életmód

Az egészséges életmódról rengeteget hallhatunk, olvashatunk. Vajon tudjuk mit is jelent valójában az egészséges életmód, vagy csak jól csengő szavak ezek, amelyeken úgy igazán még el sem gondolkodtunk?

Az egészséges életmód magába foglal mindent, ami jót tesz a testünknek és a lelkünknek. A helyes táplálkozás és a mozgás a két fő része az egészséges életmódnak, de ennél azért többről van szó.

Aki az egészséges életmód mellett dönt, az nem csak az étkezési szokásain változtat, vagy a mozgás mennyiségén, hanem szemléletmódot
is vált! Odafigyel a testére és a szükségleteire. Az egészséges életmódba beletartozik, hogy mindent megadunk a testünknek, amire szüksége van, de megpróbáljuk mindenből a legjobbat választani, ami a legkevésbé lehet káros hatással a testünkre.

Az egészséges táplálkozás nem csak arról szól, hogy együnk sok zöldséget és gyümölcsöt. Az is fontos, hogy kerüljük a tartósítószereket és színezékeket tartalmazó ételeket. Figyeljünk a fehér liszt tartalmú pékáruk mennyiségére is és a zsíros húsokból is mértékkel fogyasszunk. Mindent meg kell adnunk a szervezetünknek, nem kell lemondani a lisztes dolgokról, sem a zsíros húsokról teljes mértékben, de az arányokat szemelőt kell tartani. A lényeg a mértékletességben rejlik!

A táplálkozás során arra kell törekedni, hogy minél több egészséges ételt fogyasszunk. Használjuk ki a természet csodálatos erejét és fogyasszunk zöld fűszereket, gyógyteákat, amelyeknek csodás hatásai vannak.

egészséges életmód

A sportolás esetében is a mértékletesség a lényeg. Ha eddig mozgásszegény életmódot folytattunk, nem kell napok alatt sportrajongóvá válnunk, de apró lépéseket kell tennünk minden nap. A mozgás jót tesz a testnek és a léleknek. Az egészség megőrzésében nagyon jelentős szerepe van, de megnyugtató, feszültséglevezető hatásai is vannak.
Rengeteg sportlehetőség közül lehet választani, így bárki találhat ideális lehetőséget, csak keresgélni kell és kitartónak kell lenni. Nem kell azonnal hetente 3-4 alkalommal az edzőteremben szenvedni. Mindenki a saját tempójának megfelelően haladhat! A lényeg, hogy kezdjük el és akkor érezni fogjuk a változást, a mozgás hasznosságát és szükségességét.

A pihenés is legalább olyan fontos, mint a táplálkozás és a mozgás. A stresszes, felgyorsult életmódunk néha odavezet, hogy aludni is alig van időnk. Vagy ha van rá időnk, nyugtalanul alszunk, nem tudunk rendesen pihenni. Nagyon fontos, hogy időt szánjunk a pihenésre, a lazításra, hiszen a szervezetünk csak így tudja megőrizni egészségét. A sok koffein és az energiaitalok nem pótolják
a pihenést! Ráadásul ha kipihentek vagyunk, hatékonyabbá válunk!

Az egészséges életmód a természetességben rejlik! A testünk számára megadunk mindent, amire szüksége van. Odafigyelünk magunkra, nem bagatellizáljuk el az éhséget és kapunk be gyorsan egy szendvicset, vagy nem kávéval csillapítjuk a fáradtság érzetet, hanem ledőlünk egy-két órára. Természetesen nem könnyű egyik napról a másikra váltani, de fokozatosan lehetséges! Ha az egészséges életmód mellett döntünk, garantáltan érezni fogjuk a pozitív változásokat, testileg és lelkileg is. Amennyiben a testünkkel minden rendben van, a lelkivilágunk is kiegyensúlyozottabbá válik és boldogabbak leszünk a mindennapjaink folyamán.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.