Lakáshitel önerő nélkül – megéri?

Ingatlanvásárláson gondolkodik,
de egyelőre nem rendelkezik félretett pénzzel? A fiatalok és a családi támogatás nélkül otthont teremteni kívánók nagy problémája, hogy a hitelfelvételhez szükséges önerőt nem tudják előteremteni.

Lakáshitel fedezet nélkülKülönösen így van ez azokban az esetekben, amikor a közös életet albérletben kezdik, hiszen a bérleti díj rendszeres fizetése mellett szinte lehetetlen félretenni arra, hogy lakáshitelhez juthassanak a későbbiekben. Egyet jelent tehát a megtakarítások hiánya azzal, hogy nem érkezik el az az időszak, amikor végre a saját ingatlanba fizetnénk a részleteket?
Vagy lehetséges a lakáshitel önerő nélkül történő igénylése? A hitelmindenkinek.hu információi szerint lakáshitel felvételkor annak minimum 20 százalékát kell önerőként biztosítani a hiteligénylőnek.

Néhány évvel ezelőtt még akadt példa arra, hogy egyes hitelintézetek önerő nélkül is adtak lakáscélú hiteleket, ám ma nem ez a gyakorlat látszik érvényesülni. Lehetőség ugyan akad arra, hogy megfelelő jövedelem és ingatlanfedezet bevonása mellett hitelt vegyünk fel, s azt lakásvásárlásra fordítsuk, de ez mindig rendkívül kockázatos, hiszen a hagyományos lakáshiteleknél jóval költségesebb megoldásnak számít, ha az ilyen módon történő pénzhez jutás mellett tesszük
le a voksot.

Mekkora önerőre van szükség?

A Hitel mindenkinek szakemberei azt javasolják azok számára, akiknek célja a lakáshitel önerő nélkül, hogy tájékozódjanak részletesen az egyes hitelintézeteknél a lehetőségekről, és az ingatlanfedezettel szembeni követelményekről. Sok esetben kiderül, hogy a jövedelem már olyan mértékben terhelt különféle törlesztőkkel, hogy az akár alkalmatlan is lehet egy újabb hitel felvételére. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a szükséges önerő feltételei minden esetben a jövedelemtől, a felvenni kívánt összegtől, és a megvásárolni kívánt ingatlan értékétől függ.

Ingatlanbevonással csökkenthető
az önerő

Amennyiben nem rendelkezik megfelelő önerővel, úgy annak egy részét pótolhatja plusz ingatlanfedezet bevonásával. Ennek tipikus példája, ha egy, már nevén levő ingatlant ajánl fel fedezetként, de az sem ritka, amikor a szülők, nagyszülők nevén levő ingatlan kerül az ügyletbe ilyen módon bevonásra. A felelősségteljes döntés, és a hosszú távon is tartható feltételek vállalása érdekében célszerű már a kezdetekkor online kalkulátor segítségével tájékozódni az Ön előtt álló lehetőségekről!

További fontos tudnivaló minden lakásvásárlás előtt állónak, hogy az önerő nélkül felvett hitelek sok esetben jóval magasabb törlesztő részleteket is jelentenek, amelyek finanszírozása már lehet, nehézséget
okozna a havi kiadások mellett. Érdemes tehát a takarékoskodást választani, és amennyiben lehetőség van arra, plusz ingatlanfedezetet is felajánlani biztosítékként a bank felé. Hitelintézetenként eltérő szabályozással és feltételrendszerrel találkozni, érdemes tehát több ajánlatot, támogatás formát megismernie annak érdekében, hogy a legkedvezőbb lakáshitel lehetőségeket használhassa ki saját otthona megteremtésének érdekében.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.