Jövőre is harcolunk

2014 a rezsiharc éve lesz, a küzdelem terepe pedig a választás – mondta Orbán Viktor a Fidesz XXV., tisztújító
kongresszusán szombaton Budapesten, a Millenáris Parkban, ahol a pártelnök-miniszterelnök a jövő évi választás előtti munka elvégzésére is buzdította a résztvevőket.

A kongresszuson Orbán Viktort az 1241 szavazatból 1240-nel választották újra a Fidesz elnökének. Orbán 2003 óta pártelnök, azt megelőzően 1993 és 2000 között is ő állt a Fidesz élén.
A küldöttek megválasztották a Fidesz négy alelnökét is: újra bizalmat szavaztak Kósa Lajosnak (1236 szavazat), Pelczné Gáll Ildikónak (1160 szavazat) és Pokorni Zoltánnak (1082 szavazat), a leköszönő Varga Mihály helyett pedig Lázár Jánost (1005 szavazat) választották meg negyedik alelnöknek.
Az eredmények kihirdetése után Orbán Viktor lépett színpadra, aki beszédében
hosszan szólt a rezsicsökkentésről, megismételve: kormánya nem tűri el tovább a magánmonopóliumokat, az erőfölénnyel való visszaélést. Az árcsökkentési program őszi folytatásáról azt mondta: “eddig sem voltunk az unió kedvencei, a nagy nemzetközi monopóliumok liblingjei sem mi voltunk, az újabb rezsicsökkentéssel viszont végképp kihúztuk a gyufát”. Ezért szerinte mindenki fel fog vonulni Magyarországgal szemben, “bülbülszavú bankárok, mohó multinacionális cégek, az őket kiszolgáló brüsszeli bürokraták és az ő hazai apródjaik”.

Mindent be fognak vetni, hiszen ezermilliárdokról, óriásberuházásokról, korábban garantált profitról van szó, ami az ő szemükben már “nem egy renitens közép-európai ország kellemetlen, de
azért eredeti csínytevése”, “ez már magasabb súlycsoport, ez itt már a nehézfiúk klubja”, így bármire készek, hogy visszacsinálják a rezsicsökkentést, visszaszerezzék az azzal eddig elveszített pénzt, és hogy megakadályozzák a program folytatását – mondta az újraválasztott pártelnök.
Ráadásul már most, a választás előtt hét hónappal azt hallani – folytatta -, az ellenzék a bankoknak és a multiknak ajánl szövetséget a magyarokkal szemben, hiszen már most bejelentettek egy 532 milliárd forintos megszorítást. Szerinte a jövő évi voksolást az ellenzék arra akarja majd felhasználni, hogy eltörölje a bank- és a különadókat, a rezsicsökkentést, a családi adókedvezményt, és újra szabad kezet adjon a bankoknak, a spekulánsoknak és
a multiknak a szabad rabláshoz.

A kormányfő arra kérte a résztvevőket, soha ne feledjék el, Magyarországot “a volt kommunisták adták a spekulánsok, a bankok és a multik kezére”. “A pufajkát öltönyre cserélték, de az alatta való mentalitás ugyanaz. Vannak, akik azt mondják, hogy a kommunistázás ma már üres beszéd, a kommunisták már kikoptak, a mai MSZP-sek pedig már fiatalabbak, mint mi vagyunk. Meglehet. De én azt gondolom, hogy ahol dinoszauruszok vannak, ott vannak bébiszauruszok is” – mondta, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy a jelenlegi kormánytöbbség sem megy felkészületlenül a küzdelembe, a kabinet egységes, a parlamenti kétharmad sértetlen, Magyarország ma már elég erős ahhoz, hogy a győzelem esélyével bocsátkozzon a küzdelembe.

Az
ország nem hagyja magát, “nem vagyunk és nem leszünk Európa szolgái” – szögezte le, hozzátéve: “nem vagyunk és nem leszünk sem a bankok, sem a nagyvállalatok szolgái, mi, magyarok a magunk urai vagyunk, és nem akarjuk, hogy mások mondják meg nekünk, miként seperjünk a saját házunk táján”.
Egyértelművé tette: meg fogják védeni Magyarország gazdasági függetlenségét és a rezsicsökkentést is. Megerősítette: 2014 a rezsiharc éve lesz, a harc terepe pedig a választás.

Orbán Viktor egykori kampányszámukra, a Roxette Listen To Your Heart című dalára utalva – amely többször elhangzott a kongresszuson – úgy fogalmazott: ez a dal arra szólított fel 1990-ben, “ne hagyjuk, hogy mások diktáljanak nekünk”. “Mára felnőttünk, benőtt
a fejünk lágya, ma már a hajnalok nem egy bezárt diákklub vagy kocsma lépcsőjén találnak minket az élet nagy kérdéseiről vitatkozva” – fogalmazott, hangsúlyozva ugyanakkor, van, ami nem változott: “mi a mai napig a szívünkre hallgatunk”. Ez adott erőt 2006-ban is – folytatta -, amikor “nem hagytuk, hogy a hazugság erőt vegyen rajtunk. Még akkor sem, ha öntötték ránk reggel, éjjel meg este. (…) Azóta is egy ország várja lélegzetvisszafojtva a választ: vajon mit csinálhatott délután?”
Felidézte, hogy 2010-ben, amikor elvállalta a miniszterelnökséget, nem tolongtak a jelentkezők: egyikük már “a ciklus közben nyúlcipőt kötött”, és lasszóval kellett keresni “bátor utódját”. A hosszúra nyúlt “casting” győztese gyorsan az emberek
“nyakába sózott” egy újabb megszorító csomagot, végül ő is angolosan távozott a ciklus végén. Szavai szerint a baloldali kapitányok itt hagyták a zátonyra futtatott hajót, és egy luxusjachtról, biztonságos távolságból nézték annak süllyedését.
Mostanra azonban megint vonzó a kormánykerék, mert a hajó, Magyarország újra működik: erősebb, mint volt, és jobban teljesít, mint korábban, az ország sok fontos csatát megnyer – közölte.

Végül a jövő évi választás előtti munka elvégzésére buzdította a kongresszus résztvevőit.
Az új választási rendszerben minden voksra szükség van, az összes begyűjthető szavazatot be is kell gyűjteni – mondta a kormányfő, felhívva a figyelmet, hogy ehhez mindenkinek minden munkát el kell
végeznie a maga területén, nem lehet kiengedni, nem lehet lazítani, lustálkodni. “Győzni fogunk, de csak úgy (…), ha fel tudunk nőni a feladathoz” – hangsúlyozta.
Szavait azzal zárta, hogy Magyarországnak már csak egy csatát, a gazdasági függetlenség csatáját kell megnyernie. “Aki nem végzi el tisztességesen a munkát, nem ad bele mindent, és nem teszi meg azt, amit a helyzet megkövetel, az jön nekem 25 évvel” – mondta Orbán Viktor a politikában eltöltött éveire utalva, beszédét pedig a szokásos fordulattal zárta: “Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!”

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.