Ingyenes múzeumbelépők – Pécs

Az összes pécsi múzeum állandó tárlatát ingyenesen lehet látogatni szombaton az Itthon vagy!-hétvége alkalmából – közölte az MTI-vel a pécsi polgármesteri hivatal.

Pécs is kapcsolódik a közmédia Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! című országos rendezvénysorozatához, amelynek alkalmából szombaton élőben jelentkezik a műsor Pécsről, a Széchenyi térről. Az adásban Sors Tamás paralimpikon úszó, Rátgéber László kosárlabda mesteredző és Weisz Fanni modell,
a város arca is feltűnik.
A tájékoztatás szerint 11 órától Weisz Fannit és az ovisok Bóbita jelnyelvét lehet látni, fél 12 után a Zsolnay-mítosz című műsorban Pozsgai Zsolt, A Föld szeretője című film rendezője látható, míg 14 órától Sors Tamás, Rátgéber László lép színre. A műsort számtalan érdekes bejátszás, kisfilm színesíti, feltűnik majd többek között a Vivat Bacchus énekegyüttes fellépése is.
Szombaton a pécsi múzeumok állandó kiállításait ingyen, illetve időszakos tárlatait fél áron lehet megtekinteni.
A két világháború közötti Pécs külvárosait, helyszíneit örökítette meg festményein egy szinte elfelejtett pécsi festő, Rácz Jenő, az ő alkotásaiból nyílt időszakos kiállítás a Janus Pannonius
Múzeum Papnövelde utcai Modern Magyar Képtárában.
Ugyanott tekinthető meg a tágan értelmezett 20. század magyar képzőművészetét átfogó kiállítás, emellett az érdeklődők ellátogathatnak a Zsolnay, a Vasarely és a Csontváry Múzeumba vagy éppen Martyn Ferenc állandó kiállítására és Schaár Erzsébet Utcájába is.

Baranya megye más részein is több színes programmal kapcsolódnak be az eseménysorozatba, hiszen minden harmadik településen megünneplik Szent Mihály napját. Összesen 94 település kapott programjaira 150-650 ezer forintos kormányzati támogatást.
A kisebb településeken főzőversenyeket, kézműves bemutatókat tartanak, szüreti felvonulásokat vigasságokat rendeznek. Mohácson erre a napra időzítették a Busóudvar
átadását, Siklóson a várban hagyományőrző szüreti mulatságot tartanak, míg Pécsváradon Bormustrára várják az érdeklődőket, Komlón pedig táncház és bábelőadás szerepel a programok között.

Az Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! címmel induló hagyományőrző programsorozatot Szent Mihály napjához kapcsolódóan szervezi a közmédia kormányzati támogatással, a Magyar Turizmus Zrt. részvételével. A szeptember 28-29-i hétvégén több mint 1300 település kínál különleges programokat a látogatóknak, amelyekről a közmédia öt csatornája összesen húszórás műsorfolyam keretében számol be, több mint húsz helyszínt kapcsolnak élőben.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.