Hogyan mondjunk le az egészségtelen szokásainkról?

Hogyan mondjunk le az egészségtelen szokásainkról?

Egészségtelen szokásai mindenkinek vannak. Az esetek nagy többségében
észre sem vesszük, hogy mi az amivel romboljuk a szervezetünket. Csak napi egy-két pohár üdítő, egy kávéval több, mert nagyon fáradtak vagyunk, egy energiaital, nincs időnk rendesen ebédelni, megteszi egy szendvics is és még hosszasan sorolhatnánk.

Az egészségtelen szokásokat először föl kell ismerni. Gondoljuk át, mi az amit teszünk a mindennapjaink során. Mennyi kávét iszunk? Mennyi szénsavas üdítőt, energiaitalt fogyasztunk? Mennyi alkoholt iszunk? Rendszeresen étkezünk? Ha nincs időnk leülni rendesen étkezni, mi az amit eszünk? Mennyi egészségtelen ételt fogyasztunk? Hányszor választjuk a gyorséttermeket?
Ha ezeket a kérdéseket megválaszoltuk, akkor már nagyjából tisztában vagyunk vele, hogy melyek az egészségtelen szokásaink,
így már változtatni is tudunk rajtuk.

Amikor már tudjuk, hogy miből mennyit fogyasztunk, elkezdhetjük csökkenteni, majd teljesen elhagyni ezeket a dolgokat. Először is vegyünk egy példát, ha napi két-három kávét iszunk, csökkentsük fokozatosan az adagot!
A reggeli kávénkat fogyasszuk el, utána napközben igyunk meg még esetleg egy gyengébb kávét. Ha sokáig dolgozunk és fáradtak vagyunk, ne kávét főzzünk és az energiaitalt is hagyjuk ki, inkább készítsünk egy nagy bögre zöld-, vagy fekete teát! A koffein tartalmuk miatt kiváló élénkítő hatásaik vannak és nem károsak, sőt jót tesznek a szervezetnek!

Az étkezéssel is hasonló a helyzet. Ha tudjuk, hogy nincs időnk megebédelni, csomagoljunk előre egy nagy adag salátát és
azt fogyasszuk el, a szendvicsek és más gyorséttermi ételek helyett. A sós nassolni valók és a csokoládé helyett válasszunk egészséges finomságokat, gyümölcsöket, olajos magvakat, müzli szeletet. Egy kis odafigyeléssel egyszerűen változtathatunk az egészségtelen szokásainkon.

Gondoljuk végig minden este a következő napunkat, így tudhatjuk, mire mennyi időnk lesz. Készítsünk magunknak tízórait, főzzünk teát, hogy ezek kéznél legyenek és véletlenül se essünk kísértésbe. Eleinte nem egyszerű az egészségtelen, de ízletesnek vélt dolgokról lemondani, viszont hosszútávon megéri!

rossz szokások

Csak annyit kell tennünk, hogy minden nap odafigyelünk, csökkentjük a káros ételek-italok mennyiségét és megpróbáljuk egészséges finomságokkal helyettesíteni őket. Ez csak addig lesz nehéz, amíg szokásunkká nem válik az egészséges táplálkozás! Néhány hét után, már oda sem kell figyelnünk rá, hogy mit és mennyit fogyasztunk, mert a napi rutinjaink közé fog tartozni a tudatos és egészséges ételek-italok választása! Az odafigyelés és a kitartás a lényeg, így egyszerűen megszabadulhatunk az egészségtelen szokásainktól.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.