Hogyan készülj rá az edzésre?

Mindannyiunk életében eljön az a pillanat,
amikor nem érezzük jól magunkat a bőrünkben és kampányszerűen nekilátunk fogyni, csinosodni, edzeni. Sajnos ez nem egy hatékony módszer, mert általában az emberek a gyors eredményekre várnak, és ha 1-2 hónapon belül nincs látványos változás, hajlamosak vagyunk feladni az edzést! Íme néhány módszer, hogy az edzést ne fáradságnak, hanem örömnek éljük meg és ne adjuk fel!

Hangolódj rá lelkileg!

fitnesscenterMinden este hangolódj rá, hogy milyen alakot szeretnél elérni és részletesen képzeld magad el az új külsőddel! Ha teheted, akkor rakj ki a számodra ideális alakról
egy képet és minden este szánj rá öt percet és koncentrálj az elérendő feladatra! Még jobb, ha a hűtőre teszed, így megakadályozva az esti nassolásokat!
Reggelente a tükörben ismételgesd, hogy mekkora eredményt sikerült már elérned! Sokkal büszkébb leszel magadra már fél kiló fogyás után is, ha tudatosítod magadban az elért célokat! Sőt jutalmazd meg magad apróbb meglepetésekkel, ha egy-egy célt sikerült elérned, így visszagondolva tudod, hogy meddig jutottál el!

Étkezz egészségesen

Próbálj meg fehérjében és rostban gazdag ételeket fogyasztani, mert ettől sokkal energiadúsabbnak és erősebbnek fogod érezni magad az edzés alkalmával. Ha lehet, este hat után már ne egyél nagy adag kaját, mert akkor a szervezet éjszaka
nem a regenerálódással és az izmok újraépítésével lesz elfoglalva, hanem a megevett táplálék feldolgozásával!
Edzés előtt egyél egy kis szénhidrátot, mondjuk egy szelet csokit, hogy az agyad is hozzájusson a cukorszinthez és egy boldogsághormon sem árt a mozgás előtt!

Edzés közben igyál megfelelő mennyiségű folyadékot, hogy a belső szerveid ne melegedjenek meg, jobban tudjon a tested a zsírégetésre, mint a kiszáradásra koncentrálni. Edzés után valami fehérjedús táplálékot vegyél magadhoz, így a tested újjáépíti az izomrostjaidat és a megfelelő tónusokat.

Válaszd ki a megfelelő zenét!

Ha otthon edzel DVD-re vagy konditerembe jársz, elengedhetetlenül fontos a megfelelő zene kiválasztása! Írd ki egy CD-re
vagy mp3 lejátszóra a kedvenc zenéidet, amitől edzés közben is jó kedved lesz! Igyekezz kicsivel gyorsabb tempójú dalokat választani, így hangolva magadat rá az edzésre. Ajánlott már az edzőterem felé menet is ezeket a dalokat hallgatni, hogy igazán jó kedvűen és tettre készen állj neki a gyakorlatoknak!

Pihenj eleget!

Nagyon fontos, hogy elegendő mennyiségű órát aludj! Ha tested ki van pihenve, jobban bírja az edzést is! Fáradtan vagy akár másnaposan inkább hagyd ki a mozgást és próbálj meg helyette relaxálni, mert a tested nem is bírná ugyanazt a terhelést, mint fitten. Vagy ha ilyenkor is szeretnél mozogni, akkor válassz nyugodtabb pilates, jóga mozgásformákat, melyek nem csak a testedet, de a lelkedet is felfrissítik.

 

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.