Elengedjük táborozni a gyermekünket?

A táborozás kérdése mindig komoly fejtörést okoz a szülőknek. Főleg akkor, ha most menne először táborba a gyermek. Sok kérdés vetődik fel ilyenkor, de még mielőtt meghoznánk a döntésünket, érdemes mérlegelnünk!

gyerektábor

Azt kell először is átgondolni, hogy a gyerek életkora megfelelő-e
ahhoz, hogy egyedül néhány napig, vagy akár néhány hétig helytálljon. A táborban természetesen vigyáznak a gyermekekre felnőtt személyek, de ettől még egy bizonyos szintű önállóság kell ahhoz, hogy nyugodt szívvel el lehessen engedni. A mai modern világban gond esetén haza tud telefonálni a gyerkőc, így a tábor időtartama alatt is érte lehet menni, ha valami nagyon nincs rendjén. Ezért ha az életkora megfelelő és elég önálló ahhoz, hogy elboldoguljon, nem érdemes ezt az élményt megvonni tőle!

Az sem mindegy, hogy milyen felnőtt személyek vigyáznak majd a gyerekekre. Csak olyan táborba érdemes elengedni a gyermeket, ahol feltétel nélkül megbízhatónak ítéljük meg a felvigyázókat.

Mivel számtalan táborozási lehetőség
van, érdemes olyat választani, amely a gyermek érdeklődési körének megfelel. Egy alapvetően sport kedvelő gyermeket, nem biztos, hogy célszerű mondjuk zenetáborba küldeni. A lehetőségeket érdemes megismerni mielőtt döntenénk valamelyik mellett!

A tábor helyszínét is szemügyre kell venni. Nem mindegy, hogy hol tölt hosszabb időt a gyerek, szülői felügyelet nélkül! Ha a körülmények megfelelőnek tűnnek, máris nyugodtabb a kicsi is és a szülők is.

Lényeges, hogy a táborban legyen legalább egy-két gyermek akit ismer a csemeténk, így egyszerűbb lesz a beilleszkedés. Természetesen hasznos, ha új gyereket ismer meg és ezáltal megtanulja a kapcsolatépítés és a kommunikáció alapjait. Viszont biztonságérzetet ad a kicsinek,
ha néhány ismerős is körülveszi.

A tábor a gyermekek számára csodás kikapcsolódási lehetőség! Főként akkor, ha a szülők dolgoznak és ezért a nyár folyamán nehéz lenne megfelelő programokat szervezni a gyermeknek.

Mielőtt elengednénk a kicsit táborozni, beszéljük meg vele, hogy mire számíthat. Ismertessük meg vele a programokat, amelyeken részt vehet majd és meséljünk neki saját táborozós élményeinkről. Ha először megy táborba, fontos, hogy tudja, mi az amire számíthat. Van olyan gyermek, aki alig várja, hogy elkezdődjön a nagy kaland, de olyan is akad, aki a szülők távolságától megrémül, ezért nem szívesen menne. Amennyiben tudja, hogy mennyi új élménnyel gazdagodhat és milyen jó társaság veszi majd körül, sokkal
nagyobb kedvvel megy majd a táborba. Az is fontos, hogy érezze a szülők féltését és aggódását. El kell mondani a gyermeknek, hogy gond esetén érte megy anya, vagy apa, így nincs mitől tartania. Amennyiben ezeket a dolgokat meg tudjuk beszélni a gyerekkel, akkor már szellemileg elég érett ahhoz, hogy bátran elengedhessük!

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.