Dubrovay László művei a Művészetek Palotájában

DubrovayAz idén 70 éves, tavasszal Kossuth-díjjal kitüntetett zeneszerző, Dubrovay Lászó művei hangzanak el hétfőn este a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A koncert a Zuglói Filharmónia Stephanus bérletsorozatának első eseménye.

Először Nino Rota Divertimento concertante című darabja csendül fel, majd Dubrovay László Cantata aquilarum – Sasok éneke című, vegyeskarra és tenor szólóra komponált alkotása szólal meg. A műsort a Szózat Dubrovay által újra “megfogalmazott” változatának ősbemutatója zárja – közölte az MTI-vel Záborszky Kálmán igazgató.
A Cantata aquilarum Gyurkovics Tibor versciklusára készült –
részletezte az igazgató-karmester. A vers a magyarság összetartozás-érzését erősíti, feleleveníti a múlt tragikus pillanatait, amelyek érintik a jelen sorskérdéseit. A kompozíció inspirációs forrása a magyar táj, a nép, a kultúra, a magyar haza szeretete.
A versciklus alapján készült kantáta egytételes, de az öt versnek megfelelően öt részre tagolódik, amelyeket a mű elején megszólaló drámai téma pillérszerűen kapcsol össze. Zenei nyelve ötvözi a keleti, magyar népzenéből eredő dallamvilágot a nyugati, Dubrovay Lászlóra jellemző harmóniarendszerrel és a legújabb hangszeres játéktechnikákkal megszólaltatható hangeffektusokkal.

A koncerten közreműködik Rácz Ödön (nagybőgő), Nyáry Zoltán (tenor), a Szent István Gimnázium
Vegyeskara, a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola Vegyeskara, a Szent István Király Oratóriumkórus.
Dubrovay Lászó, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nyugalmazott egyetemi tanára a magyar zenekultúra élő folyamatosságához harmonikusan illeszkedő, egyéni hangú műveiért, a magyar hagyományokból származó zenei elemeket a legújabb komponálási technikákkal, hangkutatási eredményekkel és a hangszerek új játéktechnikai lehetőségeivel ötvöző munkássága elismeréseként vehette át idén a Kossuth-díjat díjat.
Az MTI-nek elmondta, hogy nincs preferált zenei műfaja. Kamarazenei, szimfonikus, szólóhangszeres, elektroakusztikus, komputerzenei darabok, szólóhangszeres alkotások, dalciklusok és kórusművek, valamint színpadi
darabok egyaránt megtalálhatók kompozíció között.

A hétfői koncert előtt egy nappal, vasárnap a zeneszerző új, Baráti Kristófnak írt II. hegedűversenyét a hegedűművész a budapesti Olasz Kultúrintézetben mutatja be a MÁV Szimfonikus Zenekarral, Kesselyák Gergely vezényletével.
Október 23-án a pécsi Kodály Központban a Magyar Művészeti Akadémia, a pécsi önkormányzat és a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. közös hangversenyén pedig Balassa Sándor és Dubrovay László művei is felcsendülnek.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.