Cicagondozás a kezdetektől

Az ivartalanítás és a kisállatok születésszabályozása olyan témák, amelyek időről-időre előkerülnek, de még sajnos így is sok gazdátlan állattal lehet találkozni. A kóbor cicák láttán legtöbbünknek összeszorul a szíve, különösen így van ez, ha apró kismacskákról van szó. Ha viszont már összehozta az élet egy szerető otthonra váró négylábúval,
érdemes tisztában lennie azzal, hogy miként teremtheti meg az apróság számára a biztonságos, kényelmes környezetet. A Fressnapf szakemberei most összegyűjtötték azokat a tudnivalókat, melyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy elindítsa a kis bársonytalpút életútján.

A megfelelő hőmérséklet

Ha kismacskát talál, nagyon fontos, hogy biztosítsa számára a megfelelő hőmérsékletet. Az apróságok életük első négy hetében a legfogékonyabbak betegségekre, hiszen immunrendszerük ekkor még rendkívül gyenge, hőszabályozásuk is fejletlen. Nem véletlen, hogy teljes mértékben édesanyjukra vannak ilyenkor utalva, ő táplálja és tartja melegen a kicsiket. Ha azonban erre nincs lehetőség, akkor a táplálásra
való odafigyelés mellett melegvizes palackkal, infralámpával, melegítőpárnával biztosítsa, hogy teste megfelelő hőmérsékletű, azaz 25-30 Celsius-fokos közegben legyen.

Az apróságok táplálása

A leggyakoribb tévhit a kezdő macskatartók körében, hogy az állatokat tehéntejjel etetik, ami alkalmatlan macskakölykök felnevelésére, helyette a macska tejpótló javasolt.

kismacska etetése

Pótmamaként az etetéshez használatos fecskendőt vagy cumisüveget javasolt mindig tisztán tartani, és minden használat
után alaposan elmosni, naponta legalább egyszer kifőzni. A tejpótló előkészítése során meg kell melegíteni azt testhőmérsékletűre, majd jöhet az éhes apróság. Finoman a tenyerében tartva, mellkasára fektetve emelje meg kissé a fejét, és kezdje el etetni a kis bársonytalpút. Az etetés során ügyeljen arra, hogy nyelje a kicsi a tejpótlót, és csak akkor adagolja számára a következő kortyot, ha már üres a szája. S hogy milyen gyakran kell majd etetnie a bundás állatkát? Eleinte bizony sok elfoglaltsága lesz vele, ugyanis kétóránként, az éjszakákat sem kihagyva kell foglalkoznia vele, majd elég csak három-négy óránként megtenni ezt. Nem tart azonban örökké ez az időszak, az ötödik hét környékén már elkezdheti a szilárd eledelre szoktatást.
Javasoltak a jó minőségű kölyöktápok, melyek tartalmazzák mindazokat az értékes alapanyagokat, melyek nélkülözhetetlenek az apróság egészséges fejlődéséhez.

Azok a bizonyos kis-, és nagydolgok

A kiscicáknak fontos, hogy minden étkezés után vizeletet ürítsenek, és naponta legalább egyszer nagydologra is sort kell keríteniük. Ezeket az első hetekben még maguktól nem tudják elintézni a cicák, ezért anyukájuk segít nekik az érintett terület ingerlésével. Ha pótmama szerepet tölt be, akkor célszerű tisztában lenni azzal, hogyan segíthet ilyen téren is a kicsinek az első időszakban. A cicust a hátára fektetve egy meleg, nedves vattával dörzsölje finoman
a nyílásokat. Ezzel elősegítheti, hogy sikerüljön a kis bársonytalpúnak üríteni. Abban az esetben, ha hasmenést, vagy éppen ellenkezőleg, az ürítés hiányát tapasztalja, azonnal keressen fel állatorvost.

Amint a kis szőrmók már magától tud járni, az ürítéssel sem lesz probléma. Fontos tehát, hogy szerezzen be egy megfelelő alomtálcát, így a kezdetektől ezt tudja használni új kedvence. Érdemes eleinte alacsony pereműt választani, hogy a kis tappancsokkal rendelkező cicák minden gond nélkül bele tudjanak menni.

Jó hír, hogy a kiskutyákkal ellentétben a cicáknak tulajdonképpen tanítani sem kell az alomhasználatot, maguktól rájönnek annak módjára, és
ösztönösen el is takarják nyomaikat.

Az alomtálcát lehetőleg az alvóhelytől és a tálkáktól távol helyezze el, és ügyeljen arra, hogy mindig tiszta alom legyen benne. A macskák kortól függetlenül rendkívül igényesek a tisztaságra, és legyen szó akár a fekhelyről, a tányérokról, akár az alomról, ezt mindig tartsa szem előtt – ajánlja a Fressnapf.

Játékok a világ felfedezéséhez

A kölyökcicák kezdetben napjuk nagy részét alvással és evéssel töltik, ám ahogy kezdenek felcseperedni, a világ egyre több izgalmat tartogat számukra. A csomagolópapírtól kezdve a pingponglabdáig szinte bármi képes lekötni figyelmüket, de akár meg is lepheti őket valami olyan játékkal, amely kialakításánál
fogva garantáltan fellelkesíti majd az apróságokat. Hasonlóan a gyermekekhez, a kiscicáknak sincsen veszélyérzetük, ezért az ön feladata gazdiként az, hogy a lakást „cicabiztossá” tegye, lehetővé téve ezzel a kockázatmentes mókát a szőrmókok számára. Az akár veszélyeket is rejtő nejlonszatyrok helyett érdemes kipróbálni a zizegős alagutat, amely garantáltan felkelti majd a cicusok érdeklődését.

macska játék

Nagyon hamar meg fogja tapasztalni, hogy a mozgó tárgyak mennyire érdekesek a cicák számára. Ezek vadászösztönüket
keltik fel, ám ha nem szeretné, hogy élő állatok sérüljenek meg a viháncolás közben, akkor szerezzen be kedvence számára mozgó, felhúzható, guruló játékokat, melyekkel hosszú órákra lekötik magukat az apróságok, és a közös program is biztosan jól sikerül majd ilyen eszközök használatával. A gömbölyű játékok, labdák szintén remek választásnak bizonyulnak.

Ha valami egészen különlegeset szeretne kedvence számára, akkor érdemes kipróbálni a jutalomfalattal töltött cicalabdákat, amelyek a játék és a nyalánkság élményekkel
teli kettősével szolgálják a remek időtöltést.

A kiscica boldog és kényelmes mindennapjaihoz azonban nem csak a megfelelő fekhelyre, alomtálcára, ételekre és játékokra van szükség, hanem sok-sok szeretetre is. Ha érzi a kis apróság, hogy biztonságban van a gazdi közelében, és sok időt töltenek együtt, akkor kiegyensúlyozott felnőtt macska válik majd belőle, aki heves dorombolással adja jelét, hogy bizony igazán szereti gazdáit.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.