Büntetés jár, ha nincs energetikai tanúsítvány

A 2008-ban kötelező jelleggel vezették be az energiatanúsítvány kiváltását minden ingatlanra Az új építésű lakások, házak esetében már ennek a tanúsítványnak a megléte is hozzátartozott az átadási okiratokhoz. Használt, régi épületek minősítésére 2012-ig kaptak haladékot a tulajdonosok.

Az energetikai besorolásnak igazi jelentősége csak akkor van, ha valaki el szeretné adni a lakását vagy házát, vagy egy évnél hosszabb időre szeretné bérbeadni. Ebben az esetben a kormány idevágó szabályozása és előírása a mérvadó. Új építésű vagy az állami tulajdonban lévő akár használt ingatlan esetében a 2008-as évtől érvényes határidők érvényesek.

energetikai
osztályokAz energetikai tanúsítvány nem léte esetén akár 50000 forintos szabálysértési bírságot is kiszabhatnak, ha a kiváltás nem történik meg. Az ingatlanpiacon jelenlévő kínálatra leginkább a vevő oldalról történő nyomás az, ami hatással lehet a tanúsítvány kiváltására. A 2012-től kötelező igazolás megszerzése még mindig nem jellemző, több ingatlan még mindig úgy kerül kiadásra vagy eladásra, hogy nem rendelkezik energetikai tanúsítvánnyal.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.