A túlzásba vitt sófogyasztás káros hatásai

A túlzott sófogyasztás káros hatásairól már sokat hallhattunk. Vajon tudjuk, hogy milyen káros hatásai vannak a nagy mennyiségű sóbevitelnek?

A só megköti a szervezetben a vizet, amely már önmagában is káros, hiszen ez a túlsúly egyik oka. Ennél súlyosabb következménye, hogy a megkötött vízmennyiségnek köszönhetően az erekben megnő a vér térfogata, ez pedig vérnyomás emelkedéshez vezet.
A magas vérnyomás pedig gyorsítja az érelmeszesedés kialakulását és akár érelzáródáshoz is vezethet. A magas vérnyomás kezelhető, de sok betegségnek megnöveli a kockázatát, még akkor is ha gyógyszerekkel próbálják szinten tartani. A magas vérnyomás következtében megnő a szívinfarktus kockázata is és minden más érrendszeri és szívbetegségek esélye. Ezért érdemes a sófogyasztást csökkenteni, hiszen az egészségünk a tét!

A napi szükséges sómennyiség 3-5 gramm. Ehhez képest a felmérések szerint egy felnőtt, magyar lakos, akár napi 15-20 gramm sót is elfogyaszt napi szinten. Ez riasztó eredmény, hiszen a napi szükséglet sokszorosáról beszélünk!

Észre sem vesszük, hogy mennyi sót fogyasztunk. Ha arra gondolunk, hányszor
sózzuk meg az ételeinket, vagy mekkora mennyiséget használunk belőle a főzéshez, a fenti szám irreálisnak tűnhet. Sajnos nem irreális, sőt! A félkész ételekben és gyakorlatilag szinte minden boltban kapható ínycsiklandó finomságban só található. A kenyér, a pékáruk, a zabpehely, a müzli, a felvágottak, tejtermékek mind-mind sót tartalmaznak. A nassolni valók is sok sót tartalmaznak, így a ropi, a sós mogyoró, a chips mind hozzájárulnak a napi sófogyasztásunkhoz. Az ételízesítőkben is található, így sokszor akaratunk ellenére fogyasztunk túlságosan sokat belőle.

só

Természetesen
nem mondhatunk le minden sót tartalmazó ételről. Viszont érdemes odafigyelnünk rá, hogy amennyire csak lehet csökkentsük a mennyiséget. A félkész ételek egy részéről és az egészségtelen nassolni valókról lemondhatunk. Fogyasszunk helyettük gyümölcsöket és máris tettünk egy lépést az egészségesebb életmód felé.

Az ételek fűszerezésére sem csak a só alkalmas. Természetesen szükség van a sózásra, de mivel gyermekkorunk óta megszoktuk az ételek sós ízét, előfordulhat, hogy kevesebb sóval már nem is ízlik annyira az adott étel. Ez eleinte nem gond, hiszen meg kell szoknunk az alapanyagok és az ételek természetes ízeit. A zöld fűszerek segítségével remekül lehet fűszerezni majdnem minden ételt. Ezek pedig jót is tesznek a
szervezetünknek, amellett, hogy ínycsiklandóvá varázsolják az ételeinket!

A túlzásba vitt sófogyasztás mindenki számára káros. Vigyázzunk magunkra, hiszen az egészségünk a legnagyobb kincsünk! A gyermekek számára még inkább veszélyes a nagy mennyiségű sófogyasztás, ezért az ő táplálkozásaikba érdemes már a kezdetektől a sózást csak mértékletesen beépíteni és ehelyett megismertetni velük az ételek természetes ízeit és a zöld fűszereket.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.