A nyár leggyakoribb problémája

A nyár leggyakoribb problémája, a felfázás!

felfazasA hólyaghurut a nők 25-30 %-nál életük során legalább egyszer jelentkezik. A felfázást a tévhittel ellentétben nem csak a hideg okozhatja, hanem bakteriális fertőzés a fő kiváltó oka. A hideg idő csak növeli a kialakulás kockázatát, hiszen amikor egy kevésbé védett testfelület kihűl, csökken a véráramlás, így a szervezet védekezőképessége is. Fő tünetei: gyakori vizelési inger, görcsös fájdalom, csípős vagy szagos, esetleg véres vizelet. Leggyakrabban a nők szenvednek a hólyaghurut tüneteitől, mert a nők húgycsöve sokkal rövidebb, mint a férfiaké, így könnyebben feljutnak a baktériumok. Ráadásul a nők húgycsöve sokkal
közelebb esik a végbélnyíláshoz, így elég egy higiéniai baki és máris fertőzésről beszélhetünk.

HOGY KERÜLJÜK EL A FELFÁZÁST?

  • Igyunk sok folyadékot! A megfelelő mennyiségben bevitt folyadék átmossa a húgyhólyagot, és megnehezíti a kórokozó baktériumok betelepedését.
  • Öltözködjünk az időjárásnak megfelelően, rétegesen! A rétegek közti levegő jobban szigetel, mint egy vastag pulóver. Kerüljük a léghuzatot, és húzzunk papucsot! A hideg kövön “mezítlábazva” könnyen felfázhatunk, az állandó “cúgban” tartózkodva nemkülönben.
  • Uszodában, ha kijöttünk a medencéből, azonnal törülközzünk meg és öltözzünk át! Gyakran a nedves fürdőruha hosszan tartó medencegyulladást
    okoz.
  • Mindig természetes anyagból készült alsóneműt viseljünk! A műszálasba könnyen beleizzadhatunk.
  • Ha szükségét érezzük, azonnal menjünk WC-re! A vizelet hosszas visszatartása súlyosbítja a problémát.
  • Ha gyakran hidegek a végtagjaink, próbáljuk ki a Kneipp-féle hideg-meleg váltófürdőt és a rendszeres szaunázást, ezek serkentik a vérkeringést.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.