A mai emberi DNS és a Neander-völgyi vírus között kapcsolatot találtak

A mai DNS-ben olyan vírusokat mutattak ki, melyek arra utalnak, hogy a több mint félmillió évvel ezelőtt élt ősemberben is megtalálható volt.

A kutatásban részt vevő szakemberek a Neander-völgyi ősember, a gyenyiszovai ősember és mai rákbetegek DNS-ét hasonlították össze. Az összehasonlítás eredményeként született, hogy a modern DNS-ben olyan vírusokat találtak, melyek félmillió évvel ezelőtt is megtalálhatók voltak az ősemberek DNS-ében.

Neander völgyi

Az emberi DNS 8 százaléka öröklött, ezeket a szakkutatók egy csoportja retrovírusoknak nevezik ezeket az endogén vírusokat. Ezek az ERV-k nem tartalmaznak fehérjék előállítására vonatkozó kódokat, így azokat DNS-szemétnek tartják. Ezzel ellenkező elmélettel állt elő Gkikas Magiorkinis, a kutatócsoport egyik vezetője. Állítása szerint, ha két ilyen DNS-szemét összekapcsolódik, akkor betegségek kialakulásához vezethet – a legyengült immunrendszerű egerek esetében a baktériumok aktivizálták ezeket a szemétnek titulált vírusokat, és rákot okoztak.

Az oxfordi kutatócsoport
most azt vizsgálja, hogy ezek az ősi vírusok és az immunrendszer gyengülésével együtt lezajló HIV fertőzés, és az AIDS betegek és a rákbetegség kialakulása között van-e összefüggés. Utóbbi összefüggéssel még mindig nincs tisztába az orvostudomány, így a lehetséges kapcsolatot az ősembertől örökölt vírusokban remélik megtalálni.

A másik kutatási irány azt mutatja, hogy azt térképezzék fel, hogy a mai modern emberi DNS hány százaléka rendelkezhet ezzel az ősi, örökölt vírussal.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.