A jóga gyakorlásának szabályai

Mind a nyolc szint gyakorlatait rendszeresen kell gyakorolni. Két lehetőség van a gyakorlás folytatásához:

–  az egyik – újra végighaladni minden gyakorlaton (mindegyik szinten) , de mélyebb koncentrációval és lazítással, vagy

– kiválasztani azokat a gyakorlatokat, amelyek különösen jól mennek, és jó hatással vannak – természetesen a mindenkori szellemi és testi egészségi állapotnak megfelelően – de ebben az esetben ajánlatos időről – időre minden szint gyakorlatait rendszeresen ismételni.

Amennyiben koncentrációs nehézségek, merevség, vagy más fizikai problémák miatt bizonyos gyakorlatokat valaki
nem tud elvégezni, akkor azokat mentálisan kell végrehajtani. Ez azt jelenti, hogy ezeket a gyakorlatokat képzeletben kell gyakorolni, oly módon, ahogyan a valóságban kellene elvégezni. Fontos annyi időt szentelni ilyenkor is minden gyakorlatra, mint a valódi fizikális gyakorlásnál.

Utazás alkalmával, fáradtság esetén, gyakorlóhely hiányában, betegség alatt, vagy kórházi tartózkodáskor, ha nem lehetséges a fizikai gyakorlás, akkor a gyakorlatokat ülő helyzetben, vagy elalvás előtt fekvő helyzetben, jól ellazulva, mentálisan kell elvégezni.

jógaAmennyiben valakinek nehézséget okoz egy ászanát
úgy végrehajtani, ahogy kellene, nem szabad csalódottnak lenni, és nem szabad beletörődni a sikertelenségbe. Ebben az esetben tanácsos a testet olyan helyzetben tartani, amely még kényelmes, és egy ideig a légzésre koncentrálni, vagy elképzelni egy szép tájat. Néhány perc múlva meglepetésedre a tökéletes helyzetben találod magad. Természetesen ez bizonyos gyakorlási időszak után következik be.

Ajánlott követni a  (lakto)vegetárius  étrendet. Azért, hogy a jóga  jó hatását  megtapasztaljuk, nem kellene más technikát, vagy más gondolatokat belekeverni, ezért kizárólag az eredeti változatban kellene gyakorolni.

Az idő nagy részében az emberek gyorsan és felületesen lélegeznek, a légzésben legfontosabb izom, a rekeszizom teljes
mértékű kihasználása nélkül. Miért olyan fontos ez az izom?

Ez választja el a mellkasüreget a hastól, a belégzéssel elkezd lefelé mozogni a has felé, és a mellkasüreget minden irányba kitágítja. Ezzel a mozgással a levegő beáramlik a tüdő minden részébe, a hasűri tartalmak kissé összenyomódnak, és megnő a hasűri nyomás. Így ez a mozgás hatással van az emésztésünkre is, és fokozza a hasűri szervek vérkeringését. Azáltal hogy növekszik a nyomás a hasüregben és ezzel egyidőben csökken a nyomás a mellkasüregben (amint ez minden egyes belégzéssel megtörténik), bizonyos nyomáskülönbség keletkezik a has és a mellkas között, és ez növeli a véráramlást a hasüregből a szívbe. Azaz a helyes légzés által és a rekeszizom
teljes használatával  nagyobb mennyiségű levegőt lélegzünk be, de ezen túl javítjuk a keringésünket, erősítve a szívizmot és a tüdőt, és javítjuk, felgyorsítjuk az emésztési folyamatot. Az utóbbi kapcsolatos a vér zsírtartalom kiegyensúlyozásával is, ami hosszú távon csökkenti a szívinfarktus és a szélütés előfordulását. Emellett megfigyelhetjük a légzőgyakorlat pozitív hatását a máj, a lép és a hasnyálmirigy működésére is. A hasnyálmirigy jobb működésével a vércukorszint is kiegyensúlyozódik, csökkentve a késői cukorbetegség előfordulását. Ha megtanulunk helyesen lélegezni – lassabban, mélyebben, és ellazultabban – előnyösen befolyásolhatjuk testünk fizikai és mentális folyamatait, és harmonizálhatjuk, kiegyensúlyozhatjuk
belső lényünket. Ez nagy hatással van életünk minőségére és időtartamára, továbbá utat nyit a lelki fejlődés számára.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.