A H1N1 védőoltás mellékhatásai

A H1N1 influenza elleni vakcina mellékhatásai – Magyarországon félmillió védőoltást
adtak be eddig az orvosok, 38 esetben lépett fel valamilyen mellékhatás, ebből 15 esetben lehet összefüggés a tünet és az oltás között.

Paál Tamás az Országos Gyógyszerészeti Intézet Operatív Tanácsának elnöke az internetes portálnak elmondta: az oltás és a súlyosabb tünetek között egyik esetben sem lehet összefüggésről, vagy valószínűségről beszélni.

A jelentések többsége oltás utáni lázról, felkar- és izomfájdalomról, illetve elesettségről, zavarodottságról szólt. Ezek közül 15 esetnél lehetséges összefüggés az oltás és a mellékhatás között. (index.hu/hirado.hu)

Mi van a pandémiás influenza elleni vakcinában?

A vakcinában elölt, tehát már nem élő, elpusztított influenzavírusok
vannak, amelyeket azonban egészben hagytak meg, tehát nem hasították szét.

h1n1A vakcina előállítási eljárása során a WHO-tól kapott vírusokat nagy mennyiségben szaporítják, majd elölik, elpusztítják. Ettől a vírusnak az immunrendszert aktiváló tulajdonságai megmaradnak, de emberbe beoltva nem képes szaporodni, tehát nem képes megbetegíteni az oltott egyént. Az inaktiválásnak 100 százalékosnak kell lennie, ezt a gyártónak az inaktiválás hatékonyságának vizsgálatával minden egyes úgynevezett gyártási tétel esetében ellenőriznie és bizonyítania szükséges! A hatóságok csak ezután
engednek ki a patikába vagy rendelőbe minden egyes gyártási egységnyi újabb oltást.
A vakcinát a felhasználásig hűtőszekrényben (+2°C-tól +8°C-ig) kell tárolni. Szemben több külföldi oltóanyaggal, a magyar gyártásúból egyetlen oltás is elegendő a védettség kialakításához, amely azonban nem 100 százalékos, merthogy 100 százalékos védettséget adó vakcina egyszerűen nem létezik.

A pandémiás vakcinában 1 vírustörzs található, az A/California/7/2009.
A közvetlenül a betegekből nyert, úgynevezett vadvírusokból a világ nagy központi laboratóriumai, mint a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vagy a WHO által ellenőrzött National Institute of Biological Standards and Control (NIBSC) állítják elő azokat a vírustörzseket,
amelyeket a vakcinát előállító cégek megkapnak. Ez a rendszer biztosítja, hogy világszerte valamennyi vakcinagyártó azonos vírustörzset tartalmazó, optimális összetételű vakcinát állítson elő.

A vírusokat a gyártás során (mint ahogy Magyarországon máskor is) tojásban szaporítják. Az influenza-vakcina előállítása során a vírus felszaporítása két alapvető módszerrel történhet: az oltóanyaggyártók több mint 90 százaléka embrionált tyúktojásban szaporítja a vírust, a többi gyártó emlős-sejttenyészetet használ.
A magyar pandémiás vakcina gyártásához tehát tojást használnak, mindazonáltal az egyébként veszélyeztetett csoportba tartozó, de tojásallergiában szenvedők számára sem tilos az oltás – csakhogy fokozott
körültekintést igényel, és fel kell készülni az esetleges allergiás reakció elhárítására. A tojásallergiásoknál reakciót kiváltó anyag csupán rendkívül kis mennyiségben van jelen.

A vakcina tartalmaz még ezen kívül több olyan anyagot, amely a gyártás vagy tárolás során nélkülözhetetlen. A vakcinában van például alumínium-foszfát gél, amely egyes sütemény-liszt keverékekben és élesztő porokban is megtalálható. Nem mérgező, engedélyezett, és a túladagolás is irreális.

Található benne még nyomokban, tehát nagyon kis mennyiségben (!) formaldehid, melyet az influenzavírus inaktiválására használnak.

A formaldehidre ismerten túlérzékeny betegek esetében ezért óvatosság szükséges.
A vakcina tartalmaz
thiomersalt konzerváló adalékként, ennek a szerves higanyvegyületnek a bomlásterméke ugyanis az etil-higany, ami a szervezetben nem raktározódik, 7 napon belül a széklettel kiürül. Sajnos sokan ezt az etil-higanyt összetévesztik a metil-higannyal, amely viszont akkumulálódik és toxikus.
A tojások bakteriális fertőzésének kizárására antibiotikumokat használnak, így aki allergiás a gentamicin szulfátra (a Vancomycinre, Neomycinre és Ciprofloxacinre), az tudassa ezt orvosával, mert akkor az injekció beadása egyedi megbeszélés tárgya lesz. (hazipatika.com)

A H1N1 vakcina mellékhatásai véletlen egybeesés?

Dr. Mercola véleménye szerint a gyógyszergyártók igencsak jól járnak a média hisztériakeltésével. Az oltás
okozta károsodásért pedig senki sem vonható felelősségre. Ne engedje, ha egy orvos azt akarja bebeszélni magának, hogy az oltás beadása után érzett egészségügyi probléma fellépése csupán véletlen egybeesés!
Nap mint nap hallani a médiában a H1N1 influenza veszélyeiről. Ám a betegség lefolyása legtöbb esetben enyhe, és eddig nem következett be a rettegett mutáció sem
.

Rengetegen, emberek milliói gyógyultak már ki belőle, és milliók fognak még megbetegedni – mindenféle komplikáció nélkül.
Emellett a vírus elleni oltást ajánlják mindenkinek, pedig a vakcinát nem tesztelték a megfelelő módon. Nincs elég információ a készítmény megbízhatóságáról.
Az Egyesült Államokban a Kongresszus védelme alá vette a
gyártókat és az oltást beadókat, így ha netán sérülés érné vagy panasza lenne a vakcinával kapcsolatban, nincs kit felelősségre vonni. Ugyancsak a kormánytól nem kap kompenzációt probléma esetén.
Ne hagyja egyetlen orvosnak se, hogy elhitesse magával, hogy az oltás beadása után érzett egészségügyi probléma fellépése csupán véletlen egybeesés!
A legtragikusabb károsodások akkor keletkeznek, amikor a tüneteket nem veszik elég komolyan, és még több vakcinát kap a beteg, ezzel súlyosbítva a tüneteket – agyi  és immunrendszeri károsodás vagy akár halál is bekövetkezhet.
A gyógyszergyártó cégek a helyzet legnagyobb haszonélvezői. Nemcsak állami támogatást tettek zsebre, de az eladott vakcinákból is nyereséget realizálhatnak.
Egyesek
szerint nem csak a gyártók, hanem az orvosok is jól járnak. A doktorok pluszpénzt kapnak az oltásokért a betegtől és a cégektől is.
Dr. Mercola szerint a jó hír az, hogy egyre több ember figyel fel a vakcina veszélyeire, és fontolja meg az oltás beadatását.

Egy újabb kérdőív alapján kiderült, hogy az amerikai szülők kétharmada nem fogja megengedni, hogy gyermekének beadják a vakcinát.

Sokakban felmerül a gondolat: mi van, ha mégsem megbízható az oltóanyag? Egyre többen mérlegelik az előnyöket és a kockázatokat.
A vakcinával és az oltással kapcsolatban a következőkben olvashat pár jó tanácsot:
•    Ha nem orvosnál oltatja be magát, nagyobb veszélynek van kitéve!
Mindig forduljon orvoshoz, ha be szeretné oltatni
magát! Ne távozzon azonnal a vakcina beadása után, mert ha hirtelen allergiás reakciója jelentkezik, segítség hiányában akár meg is halhat!
•    Ha beoltatja magát, és komplikációi lesznek, azonnal jelentse!
Nemcsak saját egészsége, de mások életének megmentése érdekében is fontos, hogy jelentse orvosának, ha súlyos mellékhatásokat tapasztal az oltás beadása után!
•    Ne higgye el, hogy véletlenről van szó, ha a vakcinának mellékhatásai jelentkeznek!
•    Nincsen semmilyen bizonyítéka, hogy 3-4 influenza elleni oltást is megkaphatna egy szezonban!

Bár a médiából és a kormánytól kapott információ megnyugtatóan hangzik, ne felejtse el, hogy az orvosok még nem találkoztak ezzel a vírussal, így minden tanácsuk
megalapozatlan!
Egyes tanulmányok szerint az influenza elleni gyógyszer, a Tamiflu beszennyezi a szennyvíztisztító berendezések folyóvíz-kivezető csatornáit. Hogyan kerül oda a Tamiflu? Az emberek vizeletén keresztül.
A kutatókat aggasztja, hogy a madarak, amelyek ezzel az anyaggal találkoznak, hamar kifejleszthetnek és elterjeszthetnek olyan influenzatípusokat, amelyek gyógyszerrezisztensek.
Még rosszabbá teszi a helyzetet, hogy korábbi vizsgálatok során már bebizonyították, hogy a víztisztítási folyamatok során ezeket az anyagokat nem tudják megszűrni.

Ezért, ha Tamiflut vagy más vírus elleni gyógyszert szed, nem csak magát teszi ki nagyobb veszélynek a kockázatokkal szemben, hanem hozzájárul a gyógyszerezisztens influenzatörzs megjelenésének
egyre növekvő problémájához. Már nemcsak egészségügyi kockázatokról van szó, hanem a környezeti hatásokról is.
Tény és való, hogy a vírus elleni gyógyszereknél és a vakcinánál számos jobb módszer van a védekezésre. Ezek a készítmények nem létfontosságúak az emberi szervezetnek, míg a tiszta víz, a tápláló étel és az egészséges életmód igen. (Forrás: articles.mercola.com/ideal.hu)

H1N1: Az influenza mellékhatásai

Továbbra sem enyhül az új influenza körüli bizonytalanság. Még mindig nagyon kevesen kérik a védőoltást, ráadásul a patikákban sem lehetett kapni a vakcinát. Eközben Ukrajnában nagy a baj.

– Magyarország egyelőre nem használta ki azt az előnyt amit
az elkészített, bevizsgált és hatékony oltóanyag jelent és azt a haladékot, amelyet az új influenza vírus terjedésében az őszi kedvező időjárás adott – nyilatkozta dr. Falus Ferenc országos tisztifőorvos.

Valóban úgy tűnik, a vészjósló ukrajnai hírek kellettek ahhoz, hogy a lakosság eszméljen. A gyógyszertárak vezetői legalábbis azt állítják, az elmúlt napokban a korábbiakhoz képest jelentősen megélénkült a kereslet az oltás iránt.

Ugyanakkor elgondolkodtató a háziorvosi szakma viszonylagos ellenállása, a hetek óta szajkózott aggályok, az ügy körül kialakult belpolitikai felhangok és az a tény, hogy a lakosság számára még mindig az kérdés: oltás vagy nem?

Szakmai, társadalmi és
politikai vita zajlik hazánkban egymással párhuzamosan a védőoltásról, holott abban elvileg mindenki egyetért: fontos a vakcina beadása. Ennek ellenére mégis hetek óta tart a bizonytalanság.

Az új influenza okozta esetleges járványról és annak megelőzéséről még mindig megoszlanak a vélemények. A tanácstalanságot csak növeli, hogy Ukrajnában úgy tűnik, tombol a vírus.

Ráadásul megérkezett az országba a szezonális influenza, ami már megbetegedéseket is okoz. Maguk a betegek egyáltalán nem, az orvosok is csak nehézkesen különböztetik meg egymástól a kettőt, lévén a tünetek igen hasonlóak.

Az egyetlen eltérés talán, hogy az új influenzának gyakran kísérő tünete a hányás, illetve a hasmenés.

Elkésett
és elhibázott volt az oltás fontosságáról szóló kommunikáció, ebben bizony az ÁNTSZ is hibázott – tartja magát a vélekedés.

Sokan még mindig úgy gondolják, rendszeres kézmosással, maszkkal elkerülhető a megbetegedés, az iskolákban, óvodákban is a kézmosás fontosságát hangsúlyozó plakátok kerültek ki, ami elhibázott, hiszen egy cseppfertőzéssel terjedő vírussal van dolgunk. Nem alakult ki a társadalmi szintű veszélytudat.

Egyrészt hamis biztonságérzet van az országban, az új influenza hatása elbagatellizált, másrészt sikerült túldimenzionálni a védőoltás kockázatait. Ezért van a bizonytalanság.

Azt akartam elérni, erről beszélek már nyár vége óta, hogy oltani kell, mert nagy járvány jöhet. Ez nem sikerült.
Márpedig a vírus vészesen közeledik az ország felé. Ukrajnában több mint kétszázötvenezren megbetegedtek, közülük hatvanan meghaltak. Mind ugyanattól a vírustól.

Erősen gyanítom, hogy ez a H1N1. De Romániában iskolákat zárnak be. Bulgáriában is hasonló a helyzet. Nekünk mindezt nem kellene megvárnunk, mert az országnak van védőoltása – vélekedik dr. Bujdosó László regionális tiszti főorvos.

A Pandémia Prevenciós Bizottság elnöke még mindig kissé indulatba jön, amikor a védőoltás hatásosságáról kérdezem. A külföldi vakcinákkal ellentétben a  magyar az egyetlen oltóanyag, amelyet bevizsgáltak, ráadásul ezek az eredmények nagyon jók lettek.

– Nem győzöm hangsúlyozni: ellenőrzött és hatékony
a védőoltás. Ez az egyetlen lehetséges módja a járvány elleni védekezésnek – rögzíti ismételten Bujdosó László.

Az ország lakosságának egyelőre mintegy három-öt százaléka kapta meg a védőoltást, ami rendkívül csekély, a nagyobb járvány elkerüléséhez legalább hatvan százaléknak kellene lennie ennek az aránynak. (A megyében valamivel jobb a helyzet, az adatok szerint itt a lakosság csaknem tíz százaléka beoltatta magát, de így is a vártnál jóval szerényebb eredménnyel jártak az óvodai és iskolai kampányoltások.)

Az már most látszik, hogy többször megismételt kampányokra lesz szükség. Kezdeményeztem a szaktárcánál azt is, hogy a 14-18 év közötti korosztály kampányoltását ugyancsak vegyék fel az ütemtervbe –
jegyzi meg Bujdosó László.

Az oltással kapcsolatos érdeklődésünknek nem örültek a háziorvosok, névvel senki sem vállalta a nyilatkozatot, a háttérben információink szerint az országos tiszti főorvos intése áll, aki a korábbi félreértelmezhető és szakmailag megalapozatlan nyilatkozatok miatt arra kérte a szakmát, ha lehet, ne formáljon véleményt a sajtóban.

Probléma lehet az is, hogy míg a szezonális influenza ellen évek óta a társadalom közel tíz százaléka kér védőoltást, a rendszer zökkenőmentesen működik is, most ennek közel hatszorosára lenne szükség. Vagyis azoknak is aktivizálni kellene magukat, akik eddig soha nem oltatták magukat influenza ellen.

Egy friss felmérés szerint azok közül, akik nem akarják
beoltatni magukat, a legtöbben az oltás esetleges kockázataitól félnek, közel hasonló arányban vélekedtek úgy a megkérdezettek, hogy általánosságban is elutasítják a védőoltásokat, míg a válaszolók közel harmada szerint őt magát elkerüli majd az influenza.

A szakemberek állítják: a nagy járványok viselkedését ismerve valószínű, hogy az új influenza is három szakaszban támad majd, ha nem védekezünk ellene, várhatóan jövő évben megsokszorozódhatnak a megbetegedések.

/x/

Optimista becslések szerint Magyaroszágon kétmillió ember kapja majd el a H1N1-et. Ha szintén optimista becslések szerint közülük csupán az egy ezrelékük hal meg, akkor is kétezer áldozattal kell számolnunk.

A H1N1 a tüdőt támadja meg,
a betegek lélegeztetőgépre szorulnak, különben meghalnak. Közel nincs annyi gép az országban, amennyire ekkor szükség lenne. Az áldozatok nem az idősek vagy a legyengültek közül kerülnek ki, hanem a fiatal korosztályból vagy a középgenerációból.

Kétezer életet menthetnénk meg, ennyi családban nem kellene gyászolni, ha a lakosságnak legalább a hatvan százaláka élne a XX. század kultúrájának tudományos vívmányával, a védőoltással.

Egy spanyolnáthán már túl van a világ, több áldozatot követelt, mint az első világháború, legkevesebb húszmillióan haltak meg miatta. De akkor a kórokozót azonosítani sem tudták, nemhogy védőoltást készítettek volna ellene.

Kételye ne legyen senkinek: ha a H1N1-nek nem lesz annyi
áldozata, mint a spanyol náthának, azt kizárólag a védőoltásnak köszönhetjük. Aki erről önként lemond, az nem törődik önmagával és a családjával. (naplo-online.hu)

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.