A gyerekkori elhízás megelőzése

A gyerekkori elhízás ma már egyre gyakoribb. Ez genetikai okokból is bekövetkezhet, de általában a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód vezet a gyermekek elhízásához.

A gyerekkori elhízás számtalan kellemetlen
fizikai problémával járhat, de emellett lelkileg is megviselheti a gyerekeket!

A megelőzés könnyebb, mint a későbbiekben a fogyókúrák! Ráadásul a gyermekeket nem is szabad diétára fogni, hacsak nem orvos javasolja!

gyerekkori elhízás

A legjobb, ha már kicsi korban hozzászoktatjuk a gyereket az egészséges táplálkozáshoz. A napi többszöri zöldség és gyümölcs fogyasztás nagyon fontos! A gyereke fejlődéséhez minden fajta ételre szüksége van a szervezetüknek, így a zsírokra is, de ezek fogyasztását sem szabad túlzásba vinni! Kisebb zsírtartalmú húsételeket
készítsünk a gyermekeknek, mint a szárnyasok, vagy a halfélék. A hal ételek ráadásul nagyon egészségesek is, így ezekhez nem árt minél korábban hozzászoktatni a kicsiket!

A nassolni valók és az édességek is lehetnek egészségesek. Ne hagyjuk, hogy a gyermek fő táplálékává a chipsek és az édes finomságok váljanak! A gyümölcsök, olajos magvak és a joghurtok tökéletes desszertek, inkább ezeket fogyassza a gyermek, mint a magas cukortartalmú és más kémiai anyagokat tartalmazó, hizlaló nassolni valókat.

A rendszeres és egészséges étkezésekkel elkerülhető az elhízás! Ha kellő mértékben odafigyelünk erre, akkor sokkal kisebb esély van az elhízásra! Az is nagyon fontos, hogy ne használjuk jutalmazásra az édességeket és
más finomságokat, mert ezzel egy rossz szokást nevelünk a gyermekbe! A nagy mennyiségű étel adagokra is oda kell figyelni, mivel a gyermekek gyomra ugyan úgy kitágul egy bizonyos étel mennyiség fölött, mint a felnőtteké. Nem érdemes túlságosan nagy mennyiségű ételhez hozzászoktatni a gyomrot, amikor semmi szükség nincs rá! A túltáplálás az elhízás egyik fő oka!

A testmozgás a másik nagyon fontos dolog, amely napi rutinná kell váljon! Menjünk el sétálni a gyerekkel, hagyjuk biciklizni, labdázni és amennyiben már elég idős hozzá válasszunk neki valamilyen sporttevékenységet. Ha megszokja a rendszeres mozgást és az egészséges táplálkozást, nem csak a gyerekkori elhízást kerülhetjük el,felnőtt korában is egészséges életmódot
fog majd követni és az elhízás kevésbé fogja veszélyeztetni!

A felnőttek szerepe nagyon jelentős a gyermekkori elhízás megakadályozásában! Amennyiben jó példát mutatunk a gyereknek, az egészséges életmód követése természetes lesz és nem jelent majd nehézségeket a számára!

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.