A diploma a legjobb védelem

Az egyetemi, illetve főiskolai végzettség jelenti továbbra is a legnagyobb védelmet a munkanélküliséggel szemben egy német tanulmány szerint.

A nürnbergi Munkaerőpiaci és Szakmai Kutatóintézet hétfőn bemutatott kutatása szerint 2012-ben Németországban a diplomások mindössze 2,5 százaléka, míg a végzettség nélküli férfiak és nők 19 százaléka volt munkanélküli.
A Nyugat-és Kelet-Németország közötti különbségek ugyanakkor jelentősek: míg 2012-ben nyugaton a tanulatlanok 17,3 százalékának nem volt munkája, addig keleten arányuk a 30 százalékot is elérte. Ezzel szemben a Kelet-Németországban élő diplomásoknak csupán 4,1 százaléka volt munka nélkül.
A szakmunkás végzettségűek esetében
is kisebb a munkanélküliség kockázata: az elmúlt évben öt százalékuknak nem volt munkája. Nyugat-Németországban az arány 3,9, Kelet-Németországban pedig 8,7 százalék körül mozgott.
Az országos munkaügyi ügynökség (BA) szerint a számok egyértelműsítik azt, hogy milyen fontos a jó szakképzés. Enzo Weber munkaerőpiac-kutatással foglalkozó szakember szerint a kevésbé képzett nők és férfiak munkavállalói esélyei a jövőben tovább csökkenhetnek.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.